Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2010 13:30 - Мистериозните фигури на платото Наска
Автор: sisko871 Категория: Други   
Прочетен: 966 Коментари: 0 Гласове:
2



  Загадките на древността. Мистериозните фигури на платото Наска
imageimageimageimage Линиите могат да са част от древен астрономически календар или навигационни местоуказания за кацане на извънземни

След като в предишната част от поредицата ви запознахме със странните астрономически познания на древното африканско племе догони, днес ще ви разкажем за поредния феномен, който сме наследили от най-старите си предци. За тази цел ще напуснем Африка и ще отидем до платото Наска, разположено в една от най-големите пустини на Южна Америка – Сечура.



Географско разположение


Както вече стана дума, платото Наска е част от пустинята Сечура, намираща се на север от пустинята Атакама на перуанско-чилийската граница. Тя се простира между перуанския бряг на Тихия океан на запад, а на изток достига до полите на Андите. Цялата площ, на която е разположена Сечура, е малко под 200 000 кв. км. Платото Наска е дълго близо 80 км и е кръстено на едноименния близък малък град.



Древните племена


Районът на платото е бил населен още от 300 г. пр. Хр. В продължение на повече от 10 века в региона са живели племената моче, едни от най-развитите в древно Перу. Именно те се сочат като най-вероятните създатели на странните линии от Наска. Към VIII в. от н.е. обаче племената моче губят своята сила и територията, която населяват, бива завзета от инките.



Линиите от Наска


За откриватели на странните линии на Наска се смятат Алфред Кроебер и Тотибио Мехиа Ксепсе. През 1926 г., по време на поредните си изследвания на платото, двамата откриват свързани помежду си и намиращи се на сравнително голяма близост канали по пустинната повърхност. Учените веднага обявили, че са се натъкнали на част от древно напоително съоръжение, използвано преди много векове от племената моче.


През 1941 г. обаче, по време на полет, Пол Косок от Университета в Лонг Айланд забелязва освен линиите и множество спирали, абстрактни форми и стилизирани рисунки на животни, врязани в каменистата повърхност на пустинята Наска. Ученият веднага разбира, че тези толкова точни фигури въобще не могат да бъдат част от напоителна система.

 

След като посвещава дълги години от живота си на изследването на линиите от Наска, той установява, че в определени моменти слънчевите лъчи застават накрая на линиите. Според Пол Косок тези загадъчни форми фактически представляват най-големия астрономически календар в света.


След като платото бързо набира популярност, стотици учени започват да кръжат над района с надеждата да открият своята истина за мистериозните линии. Постепенно изследователите установяват, че съществуват стотици индивидуални фигури, повече от които на животни – паяци, маймуни, риби, акули, лами, гущери, мравки и т.н.

 

Все пак учените не пропускат да отбележат и един интересен факт – като че ли най-многобройни (около 70) и най-неясни са фигурите на различни птици, някои от които с доста странни форми. Именно те, в един по-късен етап, ще се превърнат в основна тема за разговор на любителите на паранормалното. Ареалът на платото, осеян с фигурите, е над 500 кв. км, а най-голямата от тях е дълга цели 270 метра.



Как са били направени?


Учените са категорични, че линиите имат повече от 1600 г. история, като за техни автори се считат племената моче. Изследователите са установили, че фигурите са били направени по възможно най-простия начин – чрез премахване на най-горната червеникаво-кафява част на земната покривка (железен оксид), докато се достигне до по-долната, бяла част. Джо Никъл от Университета в Кентъки пък успял да докаже тази теория, след като заедно със съвсем малък екип и използвайки само уредите на труда, познати и за племената моче, успял да направи няколко точни копия на рисунките. Сухият, горещ и безветрен климат, който царува над платото Наска и цялата пустиня, пък е запазил фигурите непокътнати и до наши дни.



Предназначение на фигурите


Естествено въпросът, който предизвиква най-много полемики, е какво е точното предназначение на древните фигури, изсечени в земята. Както вече споменахме, според някои изследователи те били част от стара напоителна система, други пък се кълнат, че става дума за огромен астрологически часовник. Като че ли най-правдоподобно звучи теорията, че рисунките са служили като част от религиозните вярвания на моче. Най-силното доказателство за това е, че рисунките се виждат в своята цялост не само от въздуха, но и от разположения върху съседно възвишение древен церемониален град Кауачи.


Надали за световната слава на платото Наска е попречила и теорията на някои почитатели на палеоконтакта, че фактически рисунките са част от навигационна система за кацане на летателните апарати на извънземна раса. Много от тези изследователи признават, че мотивите на моче да направи фигурите са били религиозни, но според тях култът, на който те се прекланяли, имал по-скоро извънземен характер, отколкото земен.

 

С това те обясняват и факта, че близо 1/3 от рисунките са на странни птици, като някои от тях дори биват оприличени на летящи хора или хора птици. Единна теория за предназначението на фигурите от платото Наска все още няма. Това обаче не пречи районът да е един от най-посещаваните от туристите, а фигурите, които го красят, да продължават да разпалват любопитството на търсачите на древни артефакти, свидетелства за посещения на извънземна раса на нашата планета преди хиляди или милиони години.



Тагове:   Наска,   Мистериозните,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1355353
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031