Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2010 22:15 - НЛО – Случаят "Розуел" – част 2
Автор: sisko871 Категория: История   
Прочетен: 1948 Коментари: 0 Гласове:
0



  Случаят "Розуел" – част 2 image

Майор Джеси Марсел позира с част от останките, събрани през 1947 г. край Розуел. Именно той е човекът, който вдъхва втори живот на случката.

През 80-те и 90-те години на XX век Розуел добива световна популярност, военните продължават да отричат контакт с извънземна форма на живот

В миналата част на нашата поредица ви разказахме “градската легенда” за случилото се през месец юли 1947 г. край градчето Розуел, Ню Мексико. Както стана дума, въпреки първоначалния “гаф”, когато неподготвените местни военни гордо съобщават на пресата, че падналият летателен обект в пустинята е космически кораб, вещата и бърза намеса на ВВС и Вашингтон позволяват случаят да бъде потулен много бързо. Останките от мястото на катастрофата са прибрани на сигурно място, медиите са напътствани каква информация да дават, а свидетелите на инцидента “отказват” да си спомнят какво точно са видели.

И така, случаят "Розуел" бавно, но сигурно потъва в забрава. Поне до 1978 г., когато, съвсем ненадейно, едно интервю му вдъхва втори живот. 
През 1978 г. бившият ядрен физик Стантън Фрийдман и понастоящем изследовател на НЛО и писател, се среща с майор Джеси Марсел – един от малкото хора, за които със сигурност се знае, че са 

присъствали на мястото на катастрофата

както и че са били част от екипа, натоварен с извозването и укриването на остатъците от космическия кораб в секретна военна база. Краткото интервю на Марсел, както и разказите на някои други ветерани от случката, бързо превръщат случая "Розуел" от позабравена история в същинска легенда и безспорно най-популярния случай на НЛО в света.

До началото на 90-те години на миналия век десетки уфолози, сред които личат имената на Фрийдман, Уилям Мур, Карл Пфлок, Кевин Рандъл и много други интервюират стотици хора, които твърдят, че са били свидетели на инцидента и въз основа на техните разкази създават редица книги, които пък по-късно са вплетени успешно както в сценарии на холивудски филми, така и като основна сюжетна линия на много документални ленти. Освен свидетелските показания за случая "Розуел" на бял свят се появяват и много документи, за които техните откриватели твърдят, че са взети от секретните досиета на върховната групировка “Маджестик 12”. 
Основните заключения на уфолозите се обединяват около няколко твърдения: 

най-малко един космически кораб 


се е разбил през юли 1947 г. в пустинята Розуел. В последствие властите са открили телата на няколко загинали извънземни, както и един пришълец, който е успял да преживее катастрофата (известен като Е.Б.Е.–1, за когото ще ви разкажем по-подробно в друга част от нашата поредица). Третото твърдение е, че независимо от това какво точно се е случило в Розуел, правителството на САЩ е потулило истината и се е опитало да прикрие инцидента. Като цяло тези три хипотези се споделят не само от представителите на уфологията, но и от милиони хора по света. Доказателство за това е анкетата на американския медиен гигант CNN/Time Warner, според резултатите от която, най-голямата скрита тайна в историята на човечеството е “Какво точно се е случило в Розуел”.

Както споменахме, от 1978 г. насам Розуел започва все по-често да се появява на страниците на вестниците в Америка, а популярността на случая няма как да не предизвика военните да дадат някакво контраобяснение на теорията, че извънземен космически кораб с екипаж от чужда планета се е разбил на Земята през 1947 г. Официален доклад на американските ВВС по случая излиза едва през 1994 г. Той е озаглавен “Докладът Розуел: Факти срещу измислици в пустинята на Ню Мексико”. Както може да се предположи, докладът отхвърля напълно възможността край Розуел да е паднала летяща чиния с извънземен екипаж. “Въз основа на събраните доказателства, ние заключаваме, че инцидентът от 1947 г. не е самолетна катастрофа, ядрен взрив, ракетен взрив или катастрофа на извънземен летателен апарат. Проучването не откри абсолютно никакви доказателства за това, че космически кораб се е разбил край Розуел или че на мястото са открити тела на представители на извънземна раса”, обобщава докладът. 
След като отхвърля всякакви твърдения, че падналият обект в пустинята е космически кораб, докладът на ВВС все пак 

разкрива и какво е паднало край Розуел


В основата на “сензационното” разкритие на военните е тайният проект “Могул”, провеждан от 1947 г. до 1949 г. Целта на проекта е била да бъдат създадени “шпионски балони”, летящи на много голяма височина и въоръжени с уреди, които да засичат звуковите вълни от евентуални ядрени опити, правени от правителството на СССР. Според доклада на ВВС от 1994 г. именно един такъв “шпионски балон” е паднал в пустинята край Розуел, а заради приоритети на националната сигурност тогава е било взето решение пред обществеността да се съобщи, че е паднал метеорологичен балон.

Три години по-късно Пентагонът излиза с далеч по-солидна атака срещу уфолозите. "Докладът Розуел: Случаят приключен", който излиза точно 50 години след инцидента, вече не е защитно оръжие и оправдание, както предхождащия го през 1994 г. доклад, а е откровена атака срещу легендата за катастрофата на извънземни. В "Случаят приключен" военните описват всички несъответствия между книгите, посветени на случая, между историите на уж солидните очевидци, като разкриват, че много от хората, които са цитирани като надеждни свидетели, или въобще не са присъствали в Розуел, или въобще не съществуват. Стройната и добре подготвена атака на ВВС не дава никакви категорични отговори, а по-скоро задава остри въпроси, каквито е слушала в продължение на 50 години от любителите на фантастични истории.
Естествено и двата доклада на американските Военно въздушни сили са приети негативно от обществеността, която, от една страна, иска да повярва в извънземния произход на катастрофата край Розуел, а от друга, вижда в атаката на ВВС отчаян опит за прикриване на истината, която всеки миг може да излезе наяве.

Днес, 62 години след катастрофата край Розуел, човечеството още е раздвоено. От едната страна, стоят солидните доказателства на американските военни, че падналият обект над пустинята на Ню Мексико е бил шпионски балон, докато, от другата страна, е онова вътрешно желание на всеки жител на планетата да види или чуе за истинско доказателство, че човешката раса не е единствената във Вселената.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1355349
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031