Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2010 20:45 - Откровението на Йоан – Номерът на звяра
Автор: sisko871 Категория: История   
Прочетен: 1657 Коментари: 1 Гласове:
0



  Откровението на Йоан – Номерът на звяра image

Част от папируса от Оксирхинкус. На третия ред най-вдясно ясно си личат буквите “chi”, “iota” и “stigma”.

Според учените в числото на дявола е закодирано името или на Нерон, или на Калигула

В предишната част на поредицата ви запознахме с теориите на учените какви точно закодирани съобщения се крият в някои от най-ярките апокалиптични картини на “Откровение” на Йоан – Седемглавия звяр, Армагедон, Четиримата конници на апокалипсиса. Както неколкократно досега споменавахме, книгата е писана с идеята да повлияе на хората от I век, затова е съвсем логично да я разглеждаме и анализираме именно от позицията на човек, живял преди близо 2000 години.

При опита ни да разберем най-правилно всички истории, описани в книгата, трябва да имаме постоянно предвид, че целта на Йоан не е била да предскаже края на света, а да атакува римската империя, използвайки съвременни за онзи период доказателства и по-стари апокалиптични истории. В тази светлина трябва да погледнем и може би най-известното и популярно и до ден днешен пророчество – номера на звяра – 666.

Както споменахме и в предишната част на поредицата ни, под образа на звяра Йоан най-вероятно е имал предвид императора на Рим – култа към когото е заплашвал устоите на младата християнска църква. Ако наистина това е така, то тогава какво ли е имал предвид Йоан, давайки му номера 666?

За да отговорим на този въпрос, отново трябва да се върнем 2000 години назад. Тогава древният свят буквално е обожавал енигмите и символите. Един от най-популярните прийоми бил да се използва номер, за да 

се разпознае името на някой човек

В гръцката и еврейската азбука всяка буква си има отговарящо й число. Като се добави общата сума на буквите във всяко едно име, ще се получи номерираният код на името.По оцелели и до ден днешен древни стенописи учените почти със сигурност твърдят, че играта е била много популярна и е имала забавен характер.

Доказателство за това е откритата в град Помпей древна стена, на която пишело “Обичам момиче, чието име е 545”. И докато въпросното момиче и нейният възлюбен знаели, че номерираният код на името й бил 545, то за всеки друг човек, който минавал покрай тази стена, е трябвало да пресмята по обратен ред, за да достигне до името на момичето, чийто номер е 545.

За Йоан обаче тази забавна и популярна игра се оказва невероятно сериозна. Както и в случая в Помпей, Йоан решава да ни покаже пъзела наопаки. Той първо дава номера и подканва публиката сама да поработи върху името, скрито зад номерирания код. В “Откровение” пише: “Нека този, който разбира, да пресметне числото на звяра. Защото това е човешки номер. 

Номерът му е 666

За историците отговорът е очевиден и прекалено лесен. Според някои учени най-доброто обяснение е, че Йоан е мислел за император Нерон. Написано на иврит, цялото име на императора – Нерон Цезар, се състои от числата 50, 200, 6, 50, 100, 60 и 200, което, след като се събере, ни дава и номера на Нерон Цезар – 666.

След всичко това най-логично изглежда 666 да е древен код, който свързва император Нерон с номера на звяра. Не трябва да забравяме, че по времето, когато книгата е била писана, именно император Нерон е извършвал най-големите гонения срещу християните. Тъй като били неудобни, защото не признавали култа към императорската личност, последователите на Исус дори били обвинени от Нерон за опожаряването на Рим в средата на I век.

Колкото и логично да звучи всичко това и да отговаря на общоприетите схващания на учените, че зад числото 666 се крие именно Нерон, нови изследвания дадоха съвсем ново тълкувание както на самия номер на звяра, така и на конкретната историческа личност, скрита зад него.

Преди повече от 100 години група британски археолози, които копали в древния египетски град Оксирхинкус, направили изумително откритие. И това не било някое заровено съкровище, а стари листове хартия, част от 

книга на няколко десетки века

открити в яма за боклук, дълбока 9 метра. Това ценно съкровище било отнесено в Оксфорд, където се почиства, подрежда и превежда вече близо 100 години. През 1999 г. учените най-накрая успяват да установят какво разглеждат под микроскопите си – папирусите били част от препис на “Откровение”, датиран от трети век – най-старото копие на книгата, което имаме и до ден днешен.

По-подробни изследвания през последните 10 години разкриват, че може би най-популярният номер в света – този на звяра, не е този, който ние познаваме.

“Копието от Оксирхинкус е направено от някой, който е бил много добър писар и е писал много ясно, разказва професор Дейвид Паркър. – Затова съвсем еднозначно и с абсолютна сигурност можем да прочетем следния пасаж – нека този, който разбира да пресметне числото на звяра. И тук следват три букви, всяка отговаряща на едно число.

Буквите са “chi” – което отговаря на 600, “iota”, което отговаря на 10, и “stigma” на края, което е 6. Числото тук, в папируса от Оксирхинкус, е ясно като бял ден – то е 616”, допълва професор Паркър. Ако наистина 

номерът на звяра е 616

значи не се отнася за Нерон. Това пък предполага, че цел на Йоан е бил друг. Като приложим същите правила на играта с числата, изплува нов образ на омразата – нов император – Калигула. “Калигула е бил император от 37 г. до 41 г., но това е бил само неговият прякор. Истинското му име е било Гай. Взимаме името Гай Цезар и го пишем с гръцки букви, получаваме Gaius Caesar. Давайки числово изражение на всяка буква, се получава 284 за Gaius и за Caesar точно 332. А това ни дава точно 616”, обяснява професор Паркър.

Причината, поради която Йоан би виждал Калигула като звяра, можем да открием в решенията, които императорът е вземал по време на краткото си управление. Калигула наредил негова статуя да бъде издигната пред храма в Йерусалим. Това било богохулство според евреите, защото храмът бил предназначен да се боготвори техният единствен Бог. Престъпление, което е било в състояние да вбеси Йоан до такава степен, че той откровено да погледне на Калигула като на звяра.

В последната част от поредицата ни за книгата “Откровения” на Йоан ще обърнем внимание на най-мистичните тълкувания на пророчествата му. Въпреки че учените твърдят, че книгата не е посветена на края на света, не малко фанатици продължават да я сочат като кодирано съобщение за унищожението на Земята. Факт, който не звучи толкова налудничаво, ако съпоставим някои пророчества на Йоан с реални събития от последните няколко десетилетия.




Гласувай:
0



1. анонимен - Кво се правите на разбирачи?!? П...
02.03.2010 21:07
Кво се правите на разбирачи?!? Православната Църква има позиция и тя няма нищо общо с измислените ви тълкувания. Св. Нил Мироточиви дори казва, че непростителността към родителите ще бъде предпоставка за приемане на печата на антихрист...Нещата са далеч, отвъд математиката...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1360502
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930