Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2010 20:05 - Народът срещу топломерите
Автор: sisko871 Категория: Новини   
Прочетен: 1736 Коментари: 0 Гласове:
1



 Народът срещу топломерите Променят Закона за енергетиката, махат порочните практики при отчитането image

Законът за енергетика ще бъде променен, така че максимално да намалеят порочните практики около отчитането на топломерите, научи “Всеки ден”. От години потребителите на парно роптаят срещу високите сметки. Преди няколко дни пък стана ясно, че гражданите ще трябва да плащат за нови топломери, защото на старите им изтичал срокът.

“Не бива хората да купуват топломерите. Предстоят промени в Закона за енергетиката и аз лично във вторник отивам в Министерството на икономиката да предложа фирмите за дялово разпределение да купуват топломерите, те да бъдат тяхна собственост. След това в сметките на хората да се отчита нещо като наем на тези топломери, но да е в рамките на 1-2 лева на месец”, заяви пред “Всеки ден” Валентин Николов от ГЕРБ, член на парламентарната комисия по енергетика. Сега топломерите са собственост на потребителите, а не бива да е така, има хора с ниски доходи, които не могат да си го позволят. За това ще настоявам за промени в закона, категоричен бе Николов.

Промени в закона поискаха и от Асоциацията на топлофикационните дружества. “Искаме да стане така, че хората да имат право на избор за отчитане на потребената енергия. Дали отчитането ще стане чрез фирма, или хората сами ще си отчитат топломера, или пък разпределението да става на обем както преди, нека всичко това бъде избор на потребителите”, каза пред “Всеки ден” зам.-председателят на асоциацията Валентин Терзийски.

“Изобщо не е редно потребителите да купуват тези топломери. Миналия път, когато ги излъгаха да купят топломерите, фирмите за дялово разпределение казваха, че така ще спестяват енергия. А какво стана - сметките за парно непрекъснато растяха. Така ще е и сега. Това е все едно да отидете да пазара, да си купите кило домати и продавачът да ви накара да платите и кантара. Фирмите за дялово разпределение точно това правят, те измерват с тези уреди енергията, която сте потребили, защо вие трябва да плащате уредите?!”, каза пред “Всеки ден” председателят на Федерацията на потребителите Павел Кърлев.

Според него тези години са се доказали няколко неща. “Отоплителните системи в жилищните сгради у нас не са пригодни за този начин на разпределение. След всеки отоплителен сезон фирмите трябва да представят протокол на потребителите, но такова нещо няма. Изобщо тази кампания, която тече вече почти 10 години, има за цел само да събира парите на хората. Да не говорим, че сегашната схема дава възможност на потребителите да се крадат един друг”, каза още Кърлев. Той допълни, че сега е моментът хората да кажат “не” на тази система и да не купуват топломерите, защото всички тези кражби и шашми са отвратили гражданите от парното.

“Според нас трябва всеки да има право на избор. Който иска, да си плаща за топломерите, който не, да не го задължават да плаща сградни инсталации, а ако не иска да ползва парно, да не плаща нищо. Докато не се махне порочната схема, нещата няма да се променят. Пак казвам, сега е времето хората да се обединят и да махнат тази система. Ако искат, дори да върнат старата система, която разпределяше по обем. В София има 16 хил. сгради, които се разпределят по стария модел и те нямат никакви проблеми”, допълни Кърлев. Според него има и друг вариант - хората в една сграда да се съберат и да си вземат индивидуален топломер, така те сами ще следят какво се потребява.

Кърлев заяви, че подмяната на топломерите ще струва много повече от 200 лева на семейство. “Аз питам защо трябва да се подменят и водомерите? Фирмата за топлинно счетоводство не мери водата, тя мери енергията за затопляне на водата. Пак става въпрос за печелене на много пари”, каза още той.

От Комисията за защита на потребителите категорично отказаха пред “Всеки ден” да коментират темата с топломерите, защото това не било в компетенцията им.

Мнението на фирмите за дялово разпределение

Фирмите за дялово разпределение изтъкват две основни причини за смяна на уредите – изискванията на Закона за енергетиката и изтичане на гаранционния срок за експлоатация на топломерите. Те не отговориха пряко на въпроса на “Всеки ден” защо е необходимо потребителите отново да плащат за уредите, след като веднъж вече са направили това. Най-честият отговор, който получихме, бе, че става въпрос за изхабяване като това, подобно на мобилните телефони, които след 10 години няма да са като нови, изтъкнаха от фирмите за дялово разпределение.

Милена Бакалова от “Бруната” наблегна пред “Всеки ден” на това, че единствено техните топломери имат нужда само от смяна на батериите и те се плащат от потребителите, защото се смятат за консуматив, който влиза в цената на услугата. “Те са с 10-годишен срок на действие. И е нормално, като си купите фотоапарат, като свършат батериите, да ги сменяте. Нашите уреди са с памет. Което означава, че дори да изтече срокът на батерията, дори да изгасне екранът, паметта пази данните за потребената енергия. И тя се отчита с терминално устройство, за разлика от отчитането при конкурентите. Няма никакъв проблем – дори да им свършат батериите, хората ще платят реално потребеното”, каза Милена Бакалова. Тя уточни, че подмяната на една батерия струва 4 лева, което означава, че подмяната на батериите за три радиатора би струвала 12 лева.

Мария Джерекарова от фирмата за дялото разпределение “Техем” обаче изтъкна: “Това не е новина. Това сме го казвали поне 10 пъти. Уредът има живот 10 години. След това фирмата-производител не дава гаранция за неговата изправна работа. И ако този уред е монтиран 2001 година, дисплеят му може да загасне 2011-та. А законодателството в България казва, че ако на монтиран уред няма показания, топлинните счетоводители са длъжни да начислят максимална мощност. Клиентите трябва да са доста внимателни за това какво се случва с уредите им. И ако изтича 10-годишният им срок, да помислят за промяна”.

Подмяната на топломерите на “Техем” обаче е доста по-скъпа - 94 лв. с ДДС и монтаж за 3 уреда и 1 водомер, ако те се отчитат дистанционно. Ако се подменят обикновените електронни разпределители, цената на комплекта е 145 лв. за водомер и 3 уреда, и 100 лв. без водомер, който може и да не се налага да се сменя.

В следващите 2-3 години се очаква в България около 1,5 млн. уреда да бъдат подменени.



Тагове:   народът,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1356096
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031