Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2010 23:41 - Висше ще се взема и за 3 години
Автор: sisko871 Категория: Новини   
Прочетен: 12064 Коментари: 23 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Висше образование с бакалавърска степен ще може да се получава и за 3 години. Промяната е записана в проект на закона за университетите, представен вчера. Младежите ще получават диплома по професионално направление. След това имат право да учат още 2 г. за магистри по същата професия. Четиригодишната бакалавърска степен се запазва, като последната година се учи за специалност и се получава правото да се придобие магистратура в друго професионално направление. 

 image
Университетите отличници ще имат повече пари

Добрите висши училища ще получават повече пари. А тези, които не успяват да се справят - или ще бъдат принудени да отидат към друга структура, или направо ще бъдат закрити.

Това е в основата на работния проект на новия Закон за висше образование. Той бе разработен по заръка на правителството от група ректори, начело с шефа на УНСС проф. Борислав Борисов, и бе представен вчера.

Документът предвижда всички университети да бъдат акредитирани - институционално и по професионални направления. Самата процедура обаче ще трае до 6 месеца, а не както е сега да се точи и до 7 г. Слага се край и на досегашната система, при която всички вузове бяха отличници. Това ще стане с въвеждането на ясно разписани критерии и поставяне на оценки от 0 до 10. Тези, които получат оценка от 9 до 10 ще получават акредитация до 6 г. и повече пари от бюджета. Реално те могат да си увеличат парите над 3 пъти. Тези, които имат бележки от 0 до 2,99, ще им се даде право на 1 г. да се поправят, ако не - се закриват. Неакредитираните вузове няма да имат право да приемат студенти. А тези, които продължат да издават дипломи не по закона, ще бъдат глобявани с по 1000 лв. за всеки неправомерно приет младеж.

Самите студенти ще могат да избират колко време да учат. За 3 г. ще се получава бакалавърска степен по професионално направление. За 4 г. пак дипломата ще е за бакалавър, но с конкретна специалност. Младежите и от двете форми на обучение ще могат да учат за магистри. Това, което не е ясно, е общата държавна политика, тъй като просветно ведомство още не я е обявило.

Ректорите с мандат до 12 години

Длъжността ректор на висше училище може да се заема за не повече от 12 години. Този срок ще важи и за всички останали шефски длъжности - членове на академичните съвети, декани на факултети и т.н. Решението за продължителността (от 4 до 6 г.) и броя на мандатите ще се взема обаче от всеки вуз самостоятелно. Сега ограничението е до 4 г. и 2 мандата. Новият работен проект на закона е изработен и одобрен от Съвета на ректорите.

Причината за промяната - практиката показала, че за 4 г. едно ново вузовско ръководство не можело да направи обещаните при избора си промени, защото му изтича мандатът. След това идва друго ръководство и то почва нови промени, обясниха самите ректори.

Финансирането в ръцете на един човек

Работата с университетските пари и управлението на собствеността на вузовете ще бъде поверено в ръцете на т.нар. помощник-ректор. Той обаче ще бъде назначаван от самия ректор. В законопроекта я няма идеята на просветния министър Сергей Игнатов - външен за вуза мениджър да ръководи финансите по подобие на канцлерите в немските университети. Смятаме, че тази система при нас няма да заработи, казаха шефовете на вузовете.

В документа обаче е записано, че се създава Съвет на настоятелите, с представител и на държавата, който ще следи академичното и финансовото развитие на университета. Предвижда се възможност държавните вузове да имат право да развиват и частни производствени структури.

Преподавателите с по един основен трудов договор

Новият законопроект рязко ще ограничи “летящите бригади” от преподаватели, които захранват безчет вузовски структури. Всеки един лектор ще може да работи само на едно място на основен трудов договор и неговото име ще може да се използва при акредитацията само на един вуз. По този начин доста висши училища ще останат без кадри, а от там и без право да обучават. Това обаче е при условие, че новият закон за научните степени не позволи да се развихри масово производство на професори.

Въвеждат се и срочни трудови договори - от 3 до 7 г. На тях ще бъдат назначавани асистентите. Ако за определения период не успеят да се хабилитират, ще трябва да напуснат вуза.

Без лекции

Висшите училища ще имат право да правят самостоятелни изследователски екипи и да работят по определени проекти. Парите за научно развитие, което получават от бюджета (10% от общата сума) ще се разпределят на принципа: за отличните университети повече средства. На определен период от време, който ще се решава от общото събрание на университета, професорите и доцентите ще бъдат освобождавани от лекции и ще се занимават само с научна работа в изследователските центрове.

Затварят колежите, местят ги

Една от най-големите промени в законопроекта за вузовете е закриването на самостоятелните колежи. Сега те са десет.

Колежите могат да съществуват само като част от структурата на вуз. Те ще обучават 3 г. и само по общи професионални направления - например икономика, но няма да дават диплом за специалност счетоводител. Такава ще се получава само в университет. Колежът ще се ръководи от директор, избран от академичната общност по предложение на ректора на вуза. Колежът може да си има свой собствен преподавателски екип, но 50 % от лекциите ще ги четат професорите от висшето училище, към което са.

Срещу тази промяна обаче още отсега има несъгласие в академичната гилдия. На големите вузове не им стигат студенти и посягат на нашите, коментираха бесни ректори на колежи.

 

Пишат оценките с букви по европейски

Европейската система за поставяне на оценки с букви, а не с цифри, ще влезе при издаването на дипломите за висше образование. Така наред с общия успех ще пише: отличен - А, много добър - В, добър - С, среден - D, Е и слаб - FX, F.

Буквените оценки са част от новата система за трансфер на кредити. Тя и сега съществува на книга, но не се прилага. Кредитите означават определен брой точки, които студентът натрупва по време на обучението си. Те са еднакви и позволяват на младежите да сменят специалността си, висшето училище в страната и чужбина, както и да им бъдат признавани отделни семестри, изкарани в чужди вузове. Един кредит е равен на не по-малко от 25 часа. За завършване на бакалавър ще са нужни между 180 и 240 кредита, като само половината от тях са за успешно издържан изпит. А за слаба оценка (FX, F) кредит не се предвижда.

БАН ще работи по девет направления

БАН ще работи по 9 научни направления, обясни вчера председателят на институцията акад. Никола Съботинов. Той и екипът му отчетоха пред просветната комисия на парламента докъде е стигнало преструктурирането на институтите. До този момент са съкратени около 500 души, а в момента се сливат и закриват различни звена и институти. Предстои атестация на учените и тези, които не могат да докажат, че са работили, ще си отидат.

Близки по тематика институти се обединяват и там се налагат сливания, обясни акад. Съботинов. “Време е да погребем митологиите за БАН, с които са обрасли оценките ни към нея.”, коментира депутатът Лютви Местан. Според него не било редно да минаваш за модерен, ако си критичен към академията и обратно - ако си позитивен да те броят за ретрограден.




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. анонимен - w
24.03.2010 23:47
и на когому е нужно да намаляват годините
цитирай
2. temile - bravoo
24.03.2010 23:50
bravo be
цитирай
3. ivo771 - ee
24.03.2010 23:57
само не разбрах що ша се пишат оценки с букви
цитирай
4. анонимен - boje boje
25.03.2010 00:00
i ko izliza tez koito imat pari pak 6a imat a bednite universiteti 6te se zakriqt.pff ei tez upravnici sa mnoo ama mnoo zle
цитирай
5. анонимен - :)
25.03.2010 00:00
имаше нужда от такива промени
цитирай
6. sam45 - EI PROST NAROD
25.03.2010 00:02
ABE KAT NE RAZBIRATE KO SE PRAVITE NA KOMPETENTNI LEKETA TAKIVA
цитирай
7. анонимен - па то висше сега се взима за три часа, ...
25.03.2010 02:21
па то висше сега се взима за три часа,колкото ти трябва да разбереш на кого да платиш.
цитирай
8. анонимен - DUBLIN
25.03.2010 03:28
Na kogo mu pika za kolko vreme se vzema vis6e v Korumpestan,kato vseki vtori go vzema s pari.
цитирай
9. анонимен - до 1
25.03.2010 08:48
По-малко години-повече студенти-повече пари!Кво неясно има!?
цитирай
10. mikino - До 9. анонимен
25.03.2010 09:04
Какво означава: "По-малко години-повече студенти-повече пари!Кво неясно има!?"
Значи вишисти могат да бъдат всички, така ли? А не тези, които учат /демек баламите/? Само преди 4/5 годиини изпитите бяха жестока цедка и само учещите и връзкарите можеха да следват! А сега и куцо и сакато ще става студент! Ами дайте и на ромското общество да дадем дипломи и ще сме държава на "вишистите"!
Провалиха цялата образователна система и ще продължават да я провалят, защото необразовани и неграмотни се управляват по-лесно!
цитирай
11. анонимен - лозев
25.03.2010 09:25
Тези ще разкатаят фамилията на науката.За три години само терминологиата,историята и практиката не може да се усвои ,да не говорим за методологиите и т. н.
цитирай
12. razkazvachka - кат сме толкоз учени
25.03.2010 09:31
що сме толкоз бедни?
цитирай
13. mikino - що сме толкоз бедни? Бедни??? Не ...
25.03.2010 09:36
razkazvachka написа:
що сме толкоз бедни?

Бедни??? Не съм убедена, че богатството се изразява в материални неща. Важното е да има какво да сложиш в устата си, да метнеш нещо на гърба, а когато имаш знанието, то ще ти донесе останалото! Не случайно, наши учени не работят в България - навън се плаща доста добре, когато знаеш!
цитирай
14. анонимен - Максимум 5 - 7 ВУЗ-а за България са ...
25.03.2010 10:45
Максимум 5 - 7 ВУЗ-а за България са достатъчни.Какво е това 35 и нагоре.Куцо и сакато отваря учебно заведение.Ама след 10 г , ще има армия от общи работници с дипломи за висше образование.
цитирай
15. rpatel - Леле, сега я втасахме! 3 години, а? ...
25.03.2010 10:51
Леле, сега я втасахме! 3 години, а? Що за гений трябва да си за да станеш филолог за 3 години, особенно ако учиш някакъв рядък език. Представи си, че те приемат китайска филология, примерно. За какво ли ще ти стигнат 3-те години? А и не ми казвай, че това ще важи и за докторите и за инжинерите и за адвокатите, и за архитектите, че ще е страшно! Отиваш при доктор, примерно и той те гледа тъпо, защото за 3 години не е успял да научи и половината на това, което трябва, за да може човек изобщо да претендира, че е лекар. :-(( Ще кажеш, че и на запад е 3 години, ама всички забравят една малка подробност, там, след гимназията има нещо наречено колеж. А тука, какво? Едвам завършил кварталната гимназия и хайдеее в университете и половината от тези три години ще минат в опити на преподавателите да те научат на основните неща, които не си научил в гимназията. И реално за сериозно "висше" образование ще остават около 1 години. И после тоя човек ще претендира, че е инжинер, адвокат, доктор и т.н. :-(( Да не дава Господ, да ти се налага такъв учил недоучил да ти строи къщата, примерно. А и като знам колко са сериозни нашите студенти и как се бягаще от лекции, направо не е истина какви специалисти ще завършват след 3 години! В момента завършвам магистратура и си признавам, че съм далеко от нивото на което трябва да бъда, след 6 години (4 бакалавър и 2 магистратура), а представям си ако бях учила само 3.
цитирай
16. анонимен - +
25.03.2010 11:46
На запад се пада по 1 ВУЗ на 1 000 000 население => у нас не трябва да има повече от 5-6 истински университета.Понеже миналата година се записах в СУ след безброй безсънни нощи и станах ходеща книга,за да ме приемат ,а в същия момент мои приятели също успяхя да запишат висше в псевдо колежите,където степен бакалавър се взима за 3 години след прием с тест от тип обща култура (или липсата й).В тези същите колежи с доста високи семестриални такси,преподават лектори,които ходят да четат във ВТУ,НВУ,библиотекарския и където се сетите.Не е ли обидно за хората,наистина посветени на учението,да видят как някои,не прочели и 5 книги в живота си ще излязат по-бързо с диплома..Наистина подкрепям идеята страната да се изчисти от подобни ВУЗ-ове и да останат само държавните университети с истинско академично ниво,а не сульо и пульо да пълнят частните колежи и гушите на онези,решили да правят бизнес,подкопавайки здравомислието в обществото ни за поколения напред!Няма за споменавам качеството на обучение за тези места,където лекторите седят за надница,а студентите са с дълбоката вяра,че веднъж влезли няма проблеми..
цитирай
17. анонимен - Кое
25.03.2010 11:59
е чудното? И преди полувисшето беше 3 години, а висшето 5. Сега само сменят наименованията - бакалавър(полувисше) и магистър (висше).
цитирай
18. анонимен - Да, полувисшето беше 3 години, о...
25.03.2010 13:56
Да, полувисшето беше 3 години, обаче сега хората с 3 години ще имат претенции, че са висшисти! А и ако за някои специалности 3 години са си горе-долу приемливи, за други не са. Не дай Боже, някой да учи за доктор 3 години! За толкова, евентуално, може да станеш мед. сестра, ама доктор?! Изобщо има доста недомислици в цялата тази работа с 3-те години.
цитирай
19. krivoshapkova - ...засега
25.03.2010 15:00
Засега заложената стратегия е много добра като намерение. Промените са необходими. Любопитна съм относно критериите за акредитация на университетите. Много е важно какви критерии се залагат и дали те могат да гарантират качеството на обучение, за да не се окаже, че отново се прелива от пусто в празно , както става от години в цялата система на образованието.
цитирай
20. razkazvachka - продължавам да твърдя:
25.03.2010 16:06
бедни духом, бедни на милост към другите - и тук и навън, особено навън

а това с трите плюс двете години си е това, което си е - а ученето става после:))))
цитирай
21. анонимен - Чакайте малко, значи ако сменят ...
25.03.2010 16:49
Чакайте малко, значи ако сменят само имената както пише № 17 , аз като съм учила 3 години ми дадоха степен висше-специалист / полувисше/. След това учих още 2 години и ми присъдиха степен " бакалавър"и до тук станаха 5 години общо. Ако уча за магистър още 2 г. ще станат 7г. Мен ме интересува за 5г. учене каква степен заслужавам? Ама хич не е честно спрямо такива като мен...........неееееееееееее ще се оскуба вече от тия умни глави горе!
цитирай
22. анонимен - Те ВУЗовете сами ще си загинат, не бойте се
28.03.2010 22:37
Възрастните преподаватели все ще се пенсионират някой ден, нали. Аз пък само да си кажа, че, ако ме сложат на временен договор, въобще и един ден повече няма да седя в университета. Като мен такива има доста, повярвайте. Който ще да ги обучава студентите за 400лв с временен договор:))) Да се храниш ли, сметки ли да плащаш, или да фотосинтезираш и да пишеш нещо с неясен изход... Ако благоволят професорите.
цитирай
23. анонимен - УСПЕХ
30.03.2010 04:32
Скъпи колеги,не се вълнувайте в цяла Европа така наречените "по-леки" специалности - икономика,мениджмънт,туризъм и д.р. са с 3год срок на обучение.
Не ме разбирайте погрешно,не казвам,че са по-лесни за завъшване,но съгласете се че все пак не могат да се сравнят с медицина или строително инженерство. Пък и не се учудвайте от образователната реформа- в Морското училище завършват бакалаври (до скоро завършваха задължително магистри) и там вече съществува МАГИСТРАТУРА ЗА НЕСПЕЦИАЛИСТИ. И въобще какви са тези магистратури? Мога ли моя милост,след като сега завършвам туризъм да отида и след 3 години от един НЕСПЕЦИАЛИСТ да стана КАПИТАН??? Може би звучи абсурдно, но отговора е ДА !!!
И после Титаник че ви се види ежедневна клюка по обедните новини!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1355993
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031