Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2010 10:05 - Десетки убити при серия бомбени атентати в метрото
Автор: sisko871 Категория: Новини   
Прочетен: 1352 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 29.03.2010 10:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Кървава трагедия в Москва 
 image
Десетки убити при серия бомбени атентати в метрото
 

Експлозии разтърсиха тази сутрин Москва. Серията бомбени атентата убиха над 30 души, поне още толкова са ранени, съобщават световните агенции. Данните за загиналите все още не са окончателни.

Първият взрив е бил на станция „Лубянка” в 6 часа 52 минути българско време. Тази станция се намира под едноименния площад, където е била централата на КГБ, а сега се намира Федералната служба за сигурност. Загинали са и пътници в мотриса, и стоящи на перона, съобщи агенция РИА Новости, която се позова на ръководителя на пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации на Русия Ирина Андрианова.

Броят на убитите е 22-ма. Поне още 15 души са ранени по данни на правоохранителните органи. При 70 процента от тях травмите са тежки. Според очевидци взривът избухнал, когато влакът спрял на перона и пътниците започнали да слизат.

Помощ на пострадалите се оказва на място. В работата се включват спасители от Министерството на извънредните ситуации и пожарникари. Оперативните служби обаче с труд си пробиват път до мястото поради сутрешните задръствания в руската столица.

В 8,40 е избухнал втори взрив в московското метро - на станция “Парк на културата”, съобщи министерството на извънредните ситуации. По предварителни данни 12 души са загинали и 12 са ранени. Това са двете най-натоварени линии, особено пък в ранните часове на деня, които по правило са пикови.

Малко по-късно Газета.ру съобщи, че е избухнал трети взрив на станция “Проспект Мира”. Градското управление на министерството на вътрешните работи на Русия обаче опроверга тази информация, съобщи ИТАР-ТАСС. Информацията не отговаря на истината, заяви представител на столичната милиция.

Две са версиите за кървавата трагедия. Според едната атентатите са били предизвикани от взривове върху вагоните, които са задействани дистанционно с мобилен телефон. Според друга информация е възможно взривовете са дело на терорист-самоубиец. Предполага се, че при първия атентат – на станция Лубянка е възможно бомбата да е била поставена в чанта в един от вагоните.

Центърът на столицата е блокиран. Затворено е не само движението на мотриси в метрото, но и надземния транспорт. Заради претоварване на мрежите за мобилни комуникации на места има сривове.

Засега никой не е поел отговорност за случилото се. Не е имало и предупреждение, че нещо предстои.
Това е първият атентат в московското метро от 2004 г. насам. Тогава при експлозии между две метростанции избухна пожар от най-тежката пета степен. Загинаха 41 души, ранените бяха около 250. По това време във влака пътували над 700 души.

Според кореспондента на БНТ в Москва Цветана Кръстева за убийствените актове се подозират и националистически организации, и ислямски терористи, които действат в Северен Кавказ. В средата на февруари в интернет беше разпространено видео обръщение на лидера на севернокавказките терористи, който заплаши, че войната ще се прехвърли в руските градове и няма да върви само по телевизора.

През последните месеци много правозащитници предупреждаваха, че ако Русия не смекчи политиката си на територията на Северен Кавказ може да се стигне до някаква нова криза, защото проблемите в региона – включително Ингушетия, Дагестан, са далеч извън ислямския тероризъм – бедност, корупция, безработица.



Тагове:   метрото,   убити,   атентати,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1355937
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031