Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2010 12:59 - Не плащаш в глоби в КАТ, вземат ти задграничния паспорт
Автор: sisko871 Категория: Новини   
Прочетен: 5578 Коментари: 5 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Не плащаш в глоби в КАТ, вземат ти задграничния паспорт
 image

 Задграничните паспорти на български граждани, които имат неплатени данъци, осигуровки и глоби в големи размери могат да бъдат отнети от НАП. Мярката е част от законовите възможности, които се прилагат срещу длъжници, неплатили в срок задълженията си към бюджета, съобщават от пресцентъра на агенцията.

Отнемането на задграничния паспорт се прави само тогава, когато гражданинът не прави нищо за уреждане на дълга си и отказва да влезе в контакт с приходните инспектори. Мярката цели да ограничи възможностите за напускане на страната на хора с неуредени дългове.

Новост от началото на годината е, че към сумата на общия дълг от данъци и осигурителни вноски, вече се добавят и неплатените глоби към КАТ и други държавни институции, събирани принудително от НАП. Само за първите от началото на 2010 г. са отнети 247 документа за пътуване в чужбина.

От НАП припомнят случай от миналата година, при който младоженец бе върнат от летище София заради неплатени данъци. Семейната двойка беше тръгнала на своя меден месец в Париж, когато се оказа, че младият съпруг има големи дългове към държавата. Пътуването все пак се осъществи, но ден по-късно, когато парите бяха внесени по сметките на НАП.

Освен отнемането на задгранични паспорти, публичните изпълнители могат за запорират банкови сметки, заплатата на длъжника или колата му. Възможно е за големи дългове към бюджета да се стигне до възбрана на недвижим имот или дори до продажба на имуществото на физически лица и фирми, когато не се плащат дължимите данъци и осигуровки.

Тези мерки се прилагат само в краен случай, когато длъжникът отказва да обсъди с НАП различните възможности за плащане, казват още от приходното ведомство.

Данъчните съветват всеки гражданин или представител на фирма, който има временни финансови затруднения при плащането на данъци и осигуровки, незабавно да се свърже с НАП.

Има няколко възможности за договаряне плащането да стане на части. Това са например разсрочването или отсрочването на дълга или по-актуалното по време на кризата разрешение за неотложно плащане. При него банковата сметка на длъжника се запорира, но от нея всеки месец се изтегля само определен процент - например между 10 и 20 на сто, които отиват за плащане на дълга. Останалите пари остават на разположение на дружеството, за да може то да осъществява търговската си дейност и да не се допусне фалит.



Тагове:   паспорт,   КАТ,


Гласувай:
9



1. анонимен - ето такова е начина xaxaxaa
06.04.2010 13:03
ето такова е начина xaxaxaa
цитирай
2. анонимен - vseki tryabva da pla6ta
06.04.2010 17:36
no neka da go pravyat vsi4ki bez izklyu4enie zapo4vayki s oniya deto upravlyavat .A ne kato nyakoy deto si namaliha garanciyata ot 50 000 na 5000.Ednoto nyama mnogo ob6to s drugoto,no neka nikoga pove4e da nyama privilegirovani, v protiven slu4ai opravyane nyama
цитирай
3. rebu - Малко е
06.04.2010 20:59
Освен данъчните и КАТ в тоя списък трябва да са и комуналните служби, топлофикация, ВиК, банките и другите, които кредитират по един или друг начин. Не може да си борчлия в България и да те оставим да се покриеш в странство, а останалите тук да ти плащаме дълговете от мизерните си доходи. После, като завършиш с проституцията, да се върнеш и да менторстваш, колко си сполучил там, а ние сме изпаднали тук!
цитирай
4. ka4ak - Много отдавна трябваше да се направи това!
07.04.2010 02:10
Гражданина на републиката има права ,но и задължения!Когато разберем че сме граждани,може и да почнем да живеем като нормално общество!:)))
цитирай
5. анонимен - кое му е начина бе анонимен
07.04.2010 12:48
кое му е начина бе анонимен ... не ти ли прилича това вече на затворнически лагер... а ????? идеята е не дали ще платиш там някакви 50 - 100 лева,( което хич не е малко имайки се впредвид количеството на потърпевшите вече) събрали се от фишове и актове на КАТ ( не случайно в последно време са толкова активни и глобяват за щяло и нещяло. като всичко минава през СИ-банк.......) , а да могат да те накарат и ти обикновенния гражданин да се почустваш престъпник, несигурен и ограничен в държавата в която живееш.
В нормалните държави Да ти отнемат паспорта имат право единствено и само когато си подследствен и очакваш съдебно решение или присъда... но в Абсурдостан всичко и възможно...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1360335
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930