Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2010 19:57 - Борисов дава на прокуратурата договори за 2,1 млрд. лева
Автор: sisko871 Категория: Политика   
Прочетен: 800 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.03.2010 20:04


 Данък “Лукс” за частните яхти и самолети Борисов дава на прокуратурата договори за 2,1 млрд. лева 
image
 

Данък “Лукс” и таван на заплатите на държавните служители са част от антикризисните мерките, които правителството обсъжда днес. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет след извънредното заседание на кабинета. Според прогнозите на управляващите, България ще може да излезе от кризата в началото на 2012 г. Мерките, които се обсъждат днес, ще позволят да не пипаме осигуровките до края на 2011 г., допълни Борисов.

Правителството няма да променя плоския данък. Няма да има промени и при пенсиите и помощите за майките с деца и за социално слабите. Работещите пенсионери ще плащат данъци и осигуровки само върху допълнителното възнаграждение, а не и върху пенсиите. Премиерът заяви, че ще даде на прокурор договори и анекси за около 2.1 млрд. лева, подписани от предишното правителство, за които не е имало предвидени пари в бюджета.

Това, обаче, не са окончателните антикризисни мерки. Финалното решение ще бъде взето след консултациите със синдикатите и работодателите. В днешния неделен ден имаше среща между премиера и синдикатите. След това бизнесът и синдикатите обявиха своите 50 мерки за справяне с кризата. По-късно министър-председателят пък анонсира идеите на кабинета, които финансовият министър Симеон Дянков обсъжда днес следобед с работодателите и синдикатите.

Пипаме големите заплати, големите имоти, за да може по време на криза солидарно да понесем тежестта, коментира Борисов. Той уточни, че данък “Лукс” е само върху определен вид имущество – автомобили над 150 конски сили и 3000 куб. см. обем на двигателите, жилищна площ над 250 квадратни метра. Предвижда се още - данък върху лихвата на депозит над 100 хил. лв., данък върху частни самолети, яхти.

“Заплатата на премиера трябва да бъде таван на държавните служители”, категоричен бе министър-председателят. Той разкри, че има държавни болници, в които средните заплати са в размер на 35 000 лева на месец, а има и такива, където заплатите стигат до 72 000 на месец. Аз работя и събота и неделя и взимам над 3000 лева, коментира Борисов. Не се бъркам в частния сектор, допълни той.

Според премиера в нарушение на Закона за държавния бюджет предишното правителство е подписало договори, които не са осигурени, в размер на над 2 милиарда лева. “В нарушение на Закона за бюджета - изведнъж ми цъфват никъде неописани в бюджетите на предишното правителство 2 милиарда и 150 милиона лева. Ако някой може - да ми даде съвет”, каза премиерът.

В чл. 79 в Закона за държавния бюджет за 2009 година се казва, че разпоредителите с бюджетни кредити не могат да сключват договори за доставки на материали, медикаменти с годишна задача по-висока от утвърдените им по бюджета за тази цел кредити за 2009 година. От справката, която получавам се оказва, че има 150 броя договори и анекси към тях. В тези договори, примерно Министерството на регионалното развитие и благоустройството е сключило договори за 302 млн. лв., “Пътна инфраструктура” - 421 млн. лв. Министерство на отбраната - 644 млн. лв”, обясни Борисов.

В нарушение на Закона на бюджета предишното правителство е подписало договори, които не са осигурени по Закона за бюджета в размер на 2 158 455 815 лв. Тези пари и тези договори ги няма в нашия бюджет, тъй като тяхното обезщетение го няма и в 2009 и в 2008 г., разясни министър-председателят.

И президентът, и бившият премиер казват “платете на бизнеса пари”. Ако аз накарам министър Дянков да изплати тези 2,155 млрд. лв., това означава, че той нарушава точно тази точка 79. Сиреч ставаме същите като предишните. В същото време бизнесът е бил подведен, сключил е договори, теглил е кредити, много от нещата са построени, други не са започнати и сега чака да му дадем 2 млрд. 150 млн. лв., които ги няма нито в бюджета на предишното правителство, нито ги има в нашия бюджет, което за мен си е един абсолютно скрит дефицит от предишното правителство, възмути се Борисов.

Над 47 мерки сме сложили на масата. По голямата част от тях имаме съгласие и в момента правим разчетите - как да направим така, че хем да не развалим бюджет 2010 и в същото време как да излезем от този капан, в който сме поставени, каза още той.

Обсъжда се възможността да се емитира и облигационен заем, стана ясно от думите на Борисов. Ще се премине към продажба на държавна собственост по пазарни цени, ако тя не е необходима на държавата, каза той и допълни, че сега много имоти се отдават на “смешни” цени.

Други мерки, предвидени от правителството, засягат финансовата дисциплина. Разпоредил съм на министъра на здравеопазването Божидар Нанев още утре да започне работа по процедурата за търга за възлагане на изграждането на информационната система на МЗ и НЗОК, за да се спрат “течовете” от здравеопазването, каза премиерът.

Ще се работи за привличането на европейски средства по големите инфраструктурни проекти, каза Борисов. Бързи концесии и приватизация, но през борсите, са други мерки за справяне с кризата, посочи той.

Фискалният резерв на държавата в момента е 6,5 млрд. лева и той гарантира сигурността на борда, на лева и на държавата, увери Борисов. Думите му бяха по повод твърденията на предшественика му и лидер на БСП Сергей Станишев, който попита къде са изчезнали 2 млрд. лева от резерва.

Фискалният резерв в края на 2008 г. е приблизително 8,4 млрд. лв., а към момента, в който правителството на ГЕРБ пое управлението на бюджета, вече е 7,8 млрд, което е намаление от почти 600 млн. лв, поясни зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. По думите му благодарение на усилията на правителството през втората половина на годината фискалният резерв на практика почти запазва своя размер, като в края на 2009 г. той е 7,7 млрд лева.

В същото време неизпълнението на приходите за 2009 г. спрямо разчетите по закона за държавния бюджет е около 7,5 млрд. лв, а заложените буфери са в размер на 3,9 млрд лева. Тази ситуация щеше да доведе до дефицит от 3,6 млрд. лева или 5,4 процента от БВП, което на практика “преполовява” фискалния резерв, посочи Горанов. В случая ние предприехме решителни мерки за стабилизиране на бюджета както по линия на разходите, така и по линия на допълнителни мерки по приходите, каза той. Горанов допълни, че ако това не е било изпълнено, България е щяла да изпадне в ситуация на свръхдефицит.

В първите месеци на 2010 г. действително има дефицит и той е нормален, посочи заместник-министърът. По думите му дефицитът се дължи най-вече на по-високите социални разходи и на много по-доброто усвояване на средствата от европейските фондове.

 

 

 

 


Тагове:   яхти,   данък,   “лукс”,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1357777
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930