Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2010 23:20 - Седем причини да гледате Игрите във Ванкувър
Автор: sisko871 Категория: Спорт   
Прочетен: 706 Коментари: 0 Гласове:
0



 
Седем причини да гледате Игрите във Ванкувър

т

image

От 12 до 28 февруари светът на спорта ще стане малко по-бял и още по-вълнуващ и интересен. Нещо ви човърка отвътре, че не бива да пропускате Зимната Олимпиада във Ванкувър, но не сте съвсем сигурни. Ето седем причини, които може би ще ви убедят да гледате Игрите.

1. Българското участие

image

Никой не очаква от олимпийците ни във Ванкувър да задминат Норвегия по медали, но няма да се разсърдим на Александра Жекова или на някой друг от участниците ни, ако ни зарадва с едно добро класиране. Именно с младата сноубордистка са свързани най-големите ни надежди за успех на Зимните олимпийски игри. Няма как да не споменем и името на опитната Евгения Раданова - макар и не в най-добрата си форма, тя си остава носителка на три олимпийски медала. Така или иначе, щом има българи, нека ги гледаме и ги подкрепяме. 

2. Принц футбол

image

365 дни в годината и 24 часа в денонощието гледаме футбол, през пролетта настъпва краят на сезона в големите европейски първенства, а през лятото идва голямото шоу - световното първенство в ЮАР. Така, на практика Игрите във Ванкувър идват тъкмо навреме, за да внесат необходимата порция разнообразие в ежедневието на спортния фен. Никой не оспорва короната на цар футбол, но не всичко е футбол и Зимните олимпийски игри са една прекрасна възможност да си го припомним. А следващите ще са чак след 4 години. Така, че нека преквалифицираме за две седмици цар футбол в принц и се оставим на бялата магия, наречена Зимна Олимпиада да ни завладее.  

3. Хокейните мачове

image

Футболен мач между Канада и САЩ няма да трогне никого, освен може би канадците и американКите (в САЩ така нареченият "сокър" се радва на много по-голям интерес сред жените, отколкото сред мъжете). Ако говорим за хокей на лед обаче нещата стоят по съвсем друг начин. Това е все едно Бразилия - Аржентина на футбол. Вадиш бирата от хладилника, опъваш крака на дивана, пускаш телевизора и гледаш. Ако си на работа - бягаш от работа, вадиш бирата от хладилника, опъваш крака на дивана, пускаш телевизора и гледаш. И се молиш да не ти спрат тока. И чакаш следващия суперсблъсък - Русия - САЩ. Нещо от рода на Германия - Англия във футбола. Или защо не скандинавското дерби Швеция - Финландия - това си е като Португалия - Испания на футбол. Ако все пак пропуснете нещо от Зимните олимпийски игри, гледайте това да на бъдат хокейните мачове - те са най-голямото шоу на всяка Олимпиада.

4. Куаме Нкрума-Ачианпонг

image

Боде, Бени, Аксел, Дидие - треперете, момчета! Ако сте се надявали, че ганайският скиор-алпиец Куаме Нкрума-Ачианпонг ще пропусне Игрите - ще трябва да ви разочаровам - той ще бъде във Ванкувър! И няма гаранция, че ще завърши последен. Именно наличието на подобни екзотични участници - представители на държави, в които не повече 2% от населението са запознати (или поне имат бегла представа) за значението на думата "сняг", прави Олимпийските игри още по-интригуващи. Освен това, Куаме Нкрума-Ачианпонг не е единствената странна птица във Ванкувър. Робел Зеймайкъл Теклемариам също ще се опита да не завърши последен, само че в ски-бягането. Е, и телевизионните коментатори ще се опитат да произнесат името му правилно... А като заговорихме за сняг, мислите ли, че бразилците наистина се шашкат от него? Някой бразилски футболист, осъществил трансфер в Бундеслигата или Русия може би да, но я попитайте Мая Харисън и Джонатан Лонги - представителите на страната на кафето в ски-алпийските дисциплини. Не се учудвайте, ако ви кажат, че предпочитат снега пред плажовете в Рио. Хм... добре де, вероятно ще се позамислят малко преди да ви отговорят. Добре де, сериозно ще се позамислят.

5. Вълнуващите битки в ски-алпийските дисциплини

image

Кой ще спечели повече (златни) медали във Ванкувър - Бени Райх или Аксел Лунд Свиндал? Линдзи Вон (според последната информация, идваща от Ванкувър обаче Линдзи има травма и дори не е сигурно, че ще участва) или Мария Рийш? Ще избухнат ли Боде Милър и Аня Персон? В коя от дисциплините ще бъде хвърлена бомба? Най-добрият и бърз начин да получите отговори на тези въпроси е просто да изгледате различните състезания в един от най-вълнуващите от всички (зимни и летни) спортове. 

6. Обогатяване на знанията

image

Зимните олимпийски игри са една прекрасна възможност да обогатите знанията си в зимните спортове. Например да разберете повече за спортове, за чието съществуване може и дори да не сте предполагали. Като например братовчедите на бобслея - тобоган (или спускането с шейни по улей, на англ. "luge") и скелетон. Или пък да разбулите веднъж завинаги тайните на кърлинга. 

7. Оле Ейнар Бьорндален

image

Не сте забравили какво направи този човек на Игрите в Солт Лейк Сити през 2002 година, нали? Забравили сте? Е, добре - 4 златни медала от 4 възможни. А вече и масовият старт в биатлона е олимпийска дисциплина, така че защо добрият-стар Оле не ги направи 5 от 5? Е, поне ще се опита. На 36 години норвежецът все още е във вихъра си, стрелбата му става все по-добра, а ски-бягането му си е все така плашещо. Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 година няма да бъдат същите без участието на спринтьора Юсейн Болт или плувеца Майкъл Фелпс, нали? Е, Зимните олимпийски игри във Ванкувър не биха били същите без Бьорндален.

 


Тагове:   Ванкувър,   Седем,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1355373
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031