Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2010 11:14 - Скъпа, обичам те оттук до края на… света или нощта?!"
Автор: sisko871 Категория: Тя и той   
Прочетен: 618 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.02.2010 11:15


  Скъпа, обичам те оттук до края на… света или нощта?!"


Как мъжете преценяват дали ги интересуваш единствено от страстна imageгледна точка, или биха искали и нещо по-сериозно. Плюс кратка справка за новата мода на интелигентния секс.

Няма как, ще започнем със супер изтъркан, но пък образцов пример. Кой не мечтае за нощ с Анджелина Джоли? Най-вероятно силно ограничена фракция от хомосексуалисти-мазохисти (нищо против тях)... и евентуално тясна група руски учени, отказали секса в името на науката. С една дума, няма средностатистически мъж, който да не иска партньорка тип Анджелина, когато става дума за плътски хедонистични наслади. Когато става дума за сериозни отношения обаче, проучването на Cosmo доказа, че същата мъжка представителна извадка би предпочела да се ожени за момиче тип Дженифър Анистън. И така, къде свършва територията Секс обект и започва Жената на моя живот в очите на мъжете днес и има ли шанс двете да се припокрият?

Дали все още любовният модел е двуполюсен?
Идеята за този материал води началото си от една августовска събота вечер. По примера на съветчетата, които редовно ти даваме в рубриката уикенд, разпускам с приятели на кръчма и бистрим "вечната проблематика": свалки, сериозни връзки и… кой пръв ще се осмели да провери дали бракът наистина не хапе. Присъства и ново лице, познат на приятел. Което е прекрасно, понеже още един източник на информация ми е добре дошъл на крака, при това – в блажено неведение какво работя! "Има два типа жени - ми обяснява, докато го гледам с безмълвна (кога ли ще си взема мобилен с диктофон, вместо да се мъча да се съсредоточавам така?!) възхита и насърчаваща усмивка. – Едните са за неангажиращи забавления, другите са сериозни, евентуално за брак... Вторите не е задължително да са добри в леглото, винаги можеш после да си намериш любовница. Щото на един мъж какво му трябва? Както имаше един лаф: “Жени и вино, вино и жени".

Ех, тоя Кирил Христов, много обичат да го цитират мъжете. Въпреки че не му знаят името, но това е чиста подробност. Както и фактът, че е живял в едно коренно различно време… А дали? Като се замисля, ако става дума за мъжките потребности, с днешна дата по стихотворението трябва да се нанесат минимални корекции, а именно допълнението “вино и жени… и коли”. Що се отнася до виното и колите, нещата са супер ясни. Всеки мъж си има любима марка, чието качество и клас са му добре известни. Що се отнася до жените обаче, положението с класата и класификацията си остава неясно. Дали силният пол и днес масово продължава да разсъждава като в патриархата, че ние "се произвеждаме" само в два модела – лека спортна категория за бързи скорости и стабилна, тип семейна тежка гемия, пардон, лимузина? А дали би се влюбил във возило от ново поколение, хибридно съчетание от двата стари?

Третият тип възможна връзка
“Много е общо такова разграничение: леки и за брак – категоричен е един приятел, който принадлежи към интелектуален клас, внушително по-висок от този на неосъзнатия фен на Кирил Христов. – Аз вмествам тук и трети тип. Жена, с която искам да мога да беседвам на различни теми, да правя секс и да се чувствам добре.” Еврика! Значи има мъже, които признават, че печелившата комбинация я има. Жив е интелектът, жив е! Радостта ми обаче трае около миг, понеже: “Често това не е достатъчно да усетиш, че тази е Жената, с която искаш да имаш брак.” Интересно, какво още не стига?! Сещам се как преди около две години една нощ се разрових сефте в интернет сайт за запознанства (да живее женското ми любопитство!) и бях изумена колко мъже там, дефиниращи себе си като висшисти, държащи на интелекта и с добра кариера, търсят... “неангажираща връзка”, но не каква да е, а подплатена с интелигентност “за дълготраен ангажимент, а може би и нещо повече”. След като дори в анонимното поле на мрежата вече се търси “интелигентен секс” (цветисто мъжко определение, който няма как да не запомниш), дали след вълната на мутресите неусетно пак не сме се върнали във времето на Древна Елада? В което имало една особено начетена и официално поставяна на пиедестал прослойка жени, наречена хетери. Компанията им можели да си позволят най-изтъкнатите мъже, които разграничавали рязко предназначението им: за приятелство, изтънчени беседи и престиж, от това на танцьорките: за плътски удоволствия и нищо сериозно. Хетерите сами избирали с кого да си легнат и този жест се считал за проява на особено благоволение. Вярно, че не били лъжица за всяка мъжка уста, но определено не били и материал, годен за брак. Също като гейшите. Или оригиналните елитните компаньонки на Запад днес, които нямат нищо общо със същите у нас. Та дали отново не са излезли на мода тези жени? Докато този монолог се развива мълниеносно в главата ми, Ангел се опитва да доразясни мисълта си:

Шестото чувство на мъжете
“Разликата между този тип жена и жената за брак е един вътрешен усет, че ти е спокойно с този човек. Нещо като... хайде да не е шесто, но пето чувство и половина. Малко по женски се изразявам, но така стоят при мен нещата. Имал съм усета, че това е Жената за мен. И че искам да остана с нея завинаги. И пак не ме е споходило желание да предлагам брак. Бих го направил от слабост може би. Ако усетя, че загубвам почва под краката си”, следва лека усмивка. “Но аз по принцип вярвам, че голямата любов е без подпис. И в безпроблемното партньорство, към което се стремя.” Е, явно все пак има предвид брак, макар и отворен, по пътя на логиката си отдъхвам аз. Значи всичко е ясно и успокоително! Така де, отдавна мина времето на тоталитаризма, когато борбата за подписа в гражданското беше на живот и смърт. Но само в разстояние на по-малко от 48 часа срещам мъж, който използва абсолютно същото понятие “безпроблемно партньорство”, обаче в съвсем различен контекст.

Паралелното търсене на силни чувства
Той е приятел на приятел, който знае какво иска от живота и се навива да говори, стига да е анонимен, разбира се. Има високи изисквания и търси жена, с която да му е интересно и извън леглото, понеже: “Омръзнало ми е да си лягам с жени, с които няма какво да си кажем, от които няма какво да науча и нямат индивидуалност. Те просто не са ми интересни!” Е, на мен пък ми е интересно да науча, че има гадже до себе си, което не смята да напусне. Но преследва силните емоции, вярва в любовта и иска да изживее живота си пълноценно. Пък и в крайна сметка, нищо не се знае, съдбата ти поднася всякакви изненади и сценарии. И си струва да се приеме рискът, защото: “Човек трябва да има смелост и да гони щастието. То никога не идва наготово, нито пък лесно. Който го е страх, никога няма да изпита нищо истинско, а и няма да го заслужава, защото Господ обича смелите.” Така че ако срещне жена, която да го заинтригува, иска с нея “сериозна безпроблемна връзка”, в която сексът не е всичко. В момента, в който отварям уста да направя уточнението, че става дума за нещо като любовница, ме поразява мисълта, че вече съм водила същия разговор. Преди около малко повече от година, когато се натъкнах на аналогична лична легенда. Тогавашният мъж ми обясни: “Аз не съм женен, за никаква любовница не става дума. Просто няма да се хвърля да зарежа човека до себе си, с когото съм свикнал, ей така. Пък и не съм на 20. Трябва да съм убеден, че другата жена действително ми пасва повече. Ако е така.... с моите приятели смятаме, че ако изпитваш силни чувства към някого, не бива да ги отминаваш. И без това вече е супер трудно да намериш човек, който да те накара да се почувстваш така. Да не кажа, че е почти невъзможно.” Само искам да уточня, че всички от неговата компания имаха сериозни дългогодишни връзки и действително много внимателно подбираха с кого си лягат извън тях. По мои лични данни един от тях смени гаджето си след една такава находка на силни чувства, а друг сътвори подвиг, като отказа да преспи с една жена, защото беше на път да хлътне здраво, уважаваше я и реши да не я "използва". 

Тази кратка спомен-равносметка обаче не ми помага особено да се ориентирам в общата картина. Напротив, започвам не нашега да се обърквам, какво в крайна сметка означава сериозна връзка, след като голяма част от мъжете така или иначе кръшкат встрани, и стройна логика в това какво може да излезе от забежката не се вижда. “Виж, много е важно в какъв момент срещаш дадена жена – обяснява ми спокойно един от най-любимите ми и редовни източници за “строго секретна” информация, с който споделям дилемата – Пламен. – Дали търсиш нещо сериозно. Ако имаш връзка и тя ти носи стабилност и сигурност, колкото и да е хубава страничната, тя ще си остане само като красиво изживяване. То е все едно да имаш дом и вила. Отиваш до вилата, там ти е спокойно и хубаво, но винаги после се връщаш вкъщи. Естествено, винаги има минимален процент шанс да настъпи обрат, в живота няма нищо сигурно на сто процента.”  Абсолютно съм съгласна с него, още повече, че полигамията си е полигамия... и при двата пола.

Полигамията и феминизмът у нас
“Жените обичате да се правите на трудно достъпни и на моногамни. А всъщност истината е, че и вие сте полимагни като нас. Ти си интелигентен човек, няма как да не го знаеш!” – няма начин да не си чувала този мъжки аргумент. Особено ако авторът му се опитва да те прикотка в леглото си. Е, добре, признавам, че донякъде е така. В смисъл, че: Ако на нас жените ни беше заложено биологично да можем да си легнем само с един мъж през целия си живот, то тогава трябваше да е вярна и идеята, че на този свят за всеки от нас има една-единствена сродна душа. А днешният свят определено не е пълен със стари моми, които не са срещнали своята половинка, дори напротив. Пълен е с Cosmo момичета като мен и теб, които искат най-доброто за себе си не само в кариерата, но и в личния живот. И не се притесняват да опитват и изчакват, докато не го намерят. Знаеш ли обаче каква е истинската реакция на мъжете спрямо нашата Cosmo философия, че винаги е по-добре, вместо да се задоволиш с готварските рецепти, да направиш кариера, да защитиш висше, да имаш своите хобита и чифтове обувки и да умееш да се наслаждаваш на живота с коктейл в ръка вместо с плетка? “Внимавай с нея, защото тя е Cosmo кучка – чух как една вечер плете езика след ен-та чашка един от най-близките ми приятели. Преди да успея да попитам какво точно значи, понеже той е с доста пиперлив език и невинаги става ясно, уклонът на изказването му силно положителен или силно отрицателен е, той ме фиксира – Нинче, аз... да знаеш... това го казвам с най-добро чувство! Вие с тази еманципация ни е... м... (отново пиперлива словесна проява) на мъжете. Мноо ни подтискате. Евалла!” Решавам, че е от алкохола. Докато около седмица по-късно познат, пиещ кафе, в отговор на въпроса ми обичат ли мъжете интелигентните момичета, когато става дума за сериозно обвързване, изтърсва категорично: “Почти всички мъже в България продължават да се страхуват от успелите и умни жени. Понеже са комплексирани. Все пак продължаваме да живеем в мъжки свят и ако жената е прекалено успешна, мислеща и т. н., мъжът не може да изпъкне на нейния фон. Затова си взема такава, с която може.” Докато безрадостно и безуспешно се опитвам да си се представя в ролята на мъжетапет, се сещам за истерията на приятелка, която ме заля в телефонната слушалка преди време: “Понякога си мисля, че искам да съм супер тъпа, за да ми е лесно и да съм щастлива – последва 10-минутен анализ, каквато е традицията с този абонат. За щастие, основният й мотив се събира в три изречения. – Омръзна ми да попадам на мъже, които първо показват интерес, а после се плашат и бягат. Всички ми повтарят, че съм вдигнала високо летвата. Какво да направя, като имам кариера и акъл?!” Ако и ти се питаш същото, просто продължи да търсиш... защото за всеки пътник наистина си има влак. И виж успокояващата история на моя бивша съученичка, която тогава дадох за пример на Мариела*: “Ами, и аз се бях поотчаяла, преди да видя мъжа си  – ей това ми разказа тя на сбирката по случай 10-годишнината от завършване на гимназията. – После се запознахме с Виктор*. Веднага ми хареса, но пък имаше връзка. Все пак излизах с него на кафе към месец и си говорехме. После ми призна, че се е учудвал колко общи неща имаме помежду си. Накрая се раздели с нея и оттогава сме заедно.” И така, ето я първата точка от

Списъците на мъжете за Мис Съвършенство
Общи интереси. Точка 2: и цели, и идеали:  “Всичко започва от секса, разбира се. Това е най-важното. После виждаш, че някой ти е подобен като характер и има разбирателство помежду ви. Имате общи цели и идеали. И нещата се случват.” Виждаш ли колко лесно, стройно и логично звучи обяснението на един от анкетираните от мен мъже как е взел решение да се ожени? И което е още по-хубаво, звучи обнадеждаващо! Значи, няма проблем да отстъпиш на пламенните опити на даден мъж да те вкара в леглото си, ако искаш сериозна връзка от него? Има, за подробности виж следващия абзац! А до края на този недей да очакваш, че тук ще последват още към 20-ина стройно подредени епитета от сорта на умна, уравновесена, красива, откровена и т. н. Ако любовта беше плод на това да пуснеш анкетен лист сред силния пол и да подредиш отговорите според честотата им, Cosmo отдавна щеше да е публикувало математическата формула за перфектна връзка. Обаче такава няма. Прост пример – две изказвания за "лицемерието" у жената: 1. “Като изляза с една жена на първа среща и тя ми изтърси: “Мразя лицемерието и лъжата!”, с което смята, че се е описала що за човек е, побеснявам. Все едно стоиш пред щанд за салами и на всички етикети пише: “направено от месо”. Много ясно, че не е от картофи! Аз искам да разбера специфичния вкус. Малко идиотско сравнение се получи, обаче е най-точно.” И 2.: “Лицемерие ли? Аз си понасям лицемерието у жената и при сериозна връзка. Нямам абсолютно никакви проблеми с него. Просто го разбирам и не ми пречи, както и не ми влияе на намеренията. За мен важното е да ми е спокойно с нея.”

"Сексът го нема в целата сериозна схема." Шега! Обаче къде стои спрямо първата среща?
“Няма абсолютно никакво значение за бъдещето на връзката ви, дали ще си легнеш с дадена жена на първа среща или не, както и дали първият секс ще се получи или не – категоричен е Пламен. – Имал съм случаи на секс на първа среща, след който е следвала сериозна връзка. Както и случаи да ме отрежат категорично, а после да се получат нещата. И жени, за които съм знаел, че искам връзка, преди изобщо да си легнем. Независимо кога се случва сексът, за сериозните намерения винаги играят роля няколко ключови неща, които разбираш още от първия разговор:  – да ти хареса какво и как казва тя за себе си, понеже колкото и да се прикривате, вие жените давате доста лична информация, докато говорите; – да ти хареса поведението й – да си наясно, че няма да те излага на обществени места; – да не те дразнят генерално демонстрираните капризи и най-важното – да ви потръгне приказката.” 
Внимание обаче! Фактът, че е възможно да си легнеш с даден мъж веднага, след което да се надяваш на сериозни намерения, безспорно е голямо облекчение за едно Cosmo момиче в схватката с обществената нагласа “един мъж с много бройки е пич, една жена...”, съгласна съм! Но това не означава, че не трябва да си държиш очите отворени на четири, и да не го бъркаш с откровеното преследване на секс (все пак мъжете не са светци): “Постъпвал съм така с една девойка, за което не съм горд – призна ми един приятел, който след неуспешна серия опити за сериозна връзка с над 10 момичета, от няколко месеца насам е щастливо обвързан. Късмет, душо! :) – Притискал съм я да започнем със секс, уж за да се опознаем. А истината беше, че само исках да преспя с нея. Докато със сегашното ми гадже нещата се случиха много плавно, без някой да притиска и пришпорва другия. Всичко стана съвсем естествено и съм убеден, че е до късмет да се срещнете, после всичко се случва от самосебе си. Преди се бях отчаял, а сега ми е много хубаво и спокойно с нея. Мисля, че и тя се чувства така с мен.” Ето и едно мнение на друг мъж, който в момента е без приятелка, но има категорична идея за каква жена би се оженил и за каква не: "Ако става дума за краткотрайна връзка, нямат значение характерът, възпитанието, общуването и т. н. В общи линии, нищо няма значение освен гръдната обиколка и дължината на краката. Ако става дума за брак обаче, търсиш стабилност, интелигентност, уравновесеност – всички белези, че тази жена ще бъде страхотна майка." На финала давам отново думата на Пламен – не само защото по принцип ми е слабост, но и понеже каза супер красиви неща по темата: “Да, бил съм готов да се оженя. Или поне да се реша да заживея с дадена жена, което си е също толкова сериозна стъпка. А разбирам, че искам именно това, в момента, в който си задавам въпроса: “Мога ли да приема и да се примиря с недостатъците й?” и отговорът е положителен... Виж, просто няма начин да разбереш дали една жена става за сериозна връзка от пръв поглед. Трябва да погледнеш втори път много внимателно.” Само ще прибавя: Не забравяй, че всеки има потенциал да бъде Правилният човек за някого. Както и чисто и просто сексуален партньор. А ако не се отказваш да търсиш, рано или късно ще срещнеш някого, за когото да станеш и двете наведнъж.

Първичен инстинкт
Мъжете усещат дали си им тръпка в рамките на първите 20 секунди. “То дори си има научно обяснение за това. Обмяна на феромони. Или я има, или не!”, резюмира явлението един познат. Същото важи с пълна сила и за нас жените. Дай си сметка колко пъти си изпитвала мълниеносно влечение към непознати в дискотеката. Да не искаш да кажеш, че имаш рентгенов поглед, с който си прозряла вътрешната им красота?



Тагове:   обичам,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1360204
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930