Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2010 11:20 - На Уран и Нептун има океани от диаманти?
Автор: sisko871 Категория: Други   
Прочетен: 787 Коментари: 0 Гласове:
0



 
На Уран и Нептун има океани от диаманти?   Според учени там има океани от течен диамант, пълни с твърди диамантени айсберги
image

Океани от течен диамант, пълни с твърди диамантени айсберги, може да плават на повърхността на Нептун и Уран, предполагат американкски учени. Те обясниха защо това е възможно като разтопиха и отново втвърдиха диаманти, съобщи БТА, като се позовава на публикация в списание Nature Physics.

Изследването, основано на първите подробни измервания на точката на топене на диаманта, установи, че диамантът се държи като вода, която замръзва и се разтопява, а твърдите форми плават отгоре върху течните.

Изненадващото откритие помага на учените по нов начин да разберат диамантите и някои от най-далечните планети в Слънчевата система. Точката на топене на диаманта досега не е била измервана, защото освен температурата му трябва да се повиши и налягането, обяснява Джон Егърт от Рочестърския университет. Той извърши изследването заедно с колеги от националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" в Калифорния и Калифорнийския университет в Бъркли.

Учени от националните лаборатории "Сандия" в Ню Мексико преди години успяха да втечнят диамант, но не и да измерят при какво налягане и температура е станало то. Освен че извънредно твърдият диамант се стопява трудно, когато се нажежи, той физически се променя в графит и това прави още по-трудно да се измери точката на топенето му. Фактически се стопява графитът, а не диамантът. Учените нагрели диаманта, като едновременно с това му попречили да се превърне в графит.

Егърт и колегите му взели естествен и прозрачен 0,1-каратов диамант с дебелина 0,5 мм и го нагрели с лазери при свъхвисоки налягания. Учените втечнили диаманта при налягания, които са 40 пъти по-високи от това, което изпитва човек, застанал на морското ниво на Земята. След това физиците бавно понижили температурата и налягането. Когато налягането спаднало до стойност, която е около 11 милиона пъти по-висока от атмосферното налягане на морското ниво на Земята, а температурата спаднала до около 50 000 градуса, започнали да се появяват твърди парчета диамант. Изненадващото било, че те не потънали, а заплавали. Микроскопични айсберги от диамант, плаващи в мъничко море от течен диамант. С други думи диамантът имал поведение на вода.

При повечето материали с изключение на водата твърдата фаза е по-плътна от течната. Когато водата замръзне обаче, ледът е с по-ниска плътност от заобикалящата го вода и плава върху нея.

Океани от течен диамант на газовите гиганти Нептун и Уран могат да обяснят също защо ориентацията на магнитните и географските полюси на тези планети не съвпада, както на Земята. Въглеродът съставлява 10 процента от Уран и Нептун, където освен това има свръхвисоки температури и налягания, смята Том Дафи от Принстънския университет.




Тагове:   уран,   океани,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1355310
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031