Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2010 19:41 - OTKAZALI NA SLAVI DA STROI V LOZENEC
Автор: sisko871 Категория: Новини   
Прочетен: 547 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.01.2010 19:43


Отказали на Слави да строи в „Лозенец”

image

 Спорният терен в кв. "Лозенец".

 

Слави Трифонов поискал от главния архитект на София Петър Диков разрешение за строеж в кв. "Лозенец". Мястото обаче представлявало зелена площ и по закон трябвало да остане такава. Затова искът на шоумена не бил удовлетворен.

„Слави Трифонов дойде при мен след среща с кмета Борисов. Искаше да строи в кв. „Лозенец” върху 2 дка и половина, които беше купил от „Софийски имоти”. Това казва в четвъртък пред в. „Труд” главният архитект на София Петър Диков. Мястото обаче представлявало зелена площ и по закон трябвало да остане такава.

 

За парцела, който се намира срещу Енергопроект на „Кръста”,  Слави бе броил 1,8 млн. лв., спомня си Диков. Той няма представа защо парцелът, който е бил общински, е бил продаден, още повече, че тази зелена територия ревниво се пази от живеещите в квартала.

 

„Разбрах желанието на Слави да застрои терена, за да реализира инвестицията си. Но по закон това е невъзможно и му беше отказано!”, казва още главният архитект.

 

Вестникът акцентира и върху факта, че Слави не даде категоричен отговор на няколко много важни въпроса: Искал ли е 50 % от влиянието в ГЕРБ и искал ли е да назначава половината министри. Никой от сценаристите не повдигна въпроса искал ли е Слави съдействие от Бойко да строи до бившия Японски хотел.

 

Междувременно в. „Уикенд” илюстрира със снимка въпросния парцел. Ябълката на раздора се намирала на ъгъла между бул. „Джеймс Баучер” и „Черни връх”. В момента там има детска спортна площадка. Въпреки това Слави искал да построи луксозна жилищна сграда. Сделката с покупката на имота станала преди няколко години. Шоуменът използвал фирма, която да стопанисва имота, за да не се води на негово име.

 

 

А ето и какво каза Петър Диков пред BNEWS:

 

 

Г-н Диков, Слави Трифонов е купил този имот в кв. „Лозенец” от „Софийски имоти”. Това е общинско дружество, как се е случило?

 

Доколкото си спомням от документите, имотът е купен през 2003 или 2004 г. Аз не мога да отговоря на въпроса защо една площ, която по статут на ползване е зелена площ, трябва да се обособи общински имот. Това е въпрос, на който трябва да отговорят тези, които са го правили едно време. Второ, не съм наясно и с процедурата, по която е придобит този имот. Трето – явно, че когато е придобит имотът, той е придобит с обещанието, че там ще може да се строи. Защото иначе няма такъв ненормален човек, който да си купи градинка, без да има уверението на тия, които му я продават, че ще строи. И четвърто – в известен смисъл даже съчувствам на Слави Трифонов, защото той е дал немалко пари.

 

Голяма част от терените, които са продавани или през общината, или през общински дружества, или Студентски пазари, обикновено са придобивани чрез замяна. Гарсониера в Обеля 2 срещу декар и половина терен в Лозенец. Примерно говоря. Така че този терен е придобит с живи пари, платени, и то не малко – 1,7-1,8 млн. лв. Това са нещата, които бих могъл да ви кажа.

 

Аз всъщност не разглеждам това като конфликт на личности, разглеждам го като принципна позиция на бившия кмет, който беше декларирал, че зелени площи няма да се застрояват. И в тоя смисъл беше абсолютно логично ние да откажем.

 

Казахте, че това не е единичен случай?

 

Има един имот пак в тоя район, който е бил част от парцела на 122-о училище. Правят се многократни опити да му се даде статут на застрояване, той е по самия „Черни връх”. И неколкократно сме давали откази. Имаме подобен случай и в квартала на Боянската църква. Собствениците желаят да строят там и теренът, който са придобили, да им бъде компенсиран. Доколкото разбирам, той е реституиран и са го купили от собственици. Но и там ние категорично отказваме да дадем статут на застрояване, защото ще бъде престъпление. Това е район на един от малкото български паметници, включени в списъка на ЮНЕСКО.

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1358048
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930