Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2010 20:54 - Алексей Петров в съда: Премиерът е подведен за мен
Автор: sisko871 Категория: Новини   
Прочетен: 1044 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 12.02.2010 20:55


  Алексей Петров в съда: Премиерът е подведен за мен  

Всичко е политическа атака. Става въпрос за лично отношение и в основата стои министър Цветан Цветанов. Каква е връзката ми с “Октопод”? Само г-н Цветанов с политическите си репресии има нещо общо. 20 години съм работил за държавата. Как ще се занимавам с такива неща?! Мисля, че министър-председателят е бил подведен.”

С тези думи Алексей Петров влезе вчера в 13,40 ч, плътно охраняван от десетки служители на съдебна охрана. Заедно с него оковани с белезници бяха докарани и братята Йордан и Пламен Стоянови, известни като Дамбовците, Момчил Кръстев, Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера и Николай Велков. Седмината и конвоиращите ги униформени трудно си проправиха път до съдебната зала заради струпването на множество репортери с фотоапарати и камери.

Петров и хората му са обвинени за участие във въоръжена банда, извършвала пране на пари и други икономически престъпления, сводничество, изнудване и заплахи над бизнесмени и длъжници, за да придобива техни имущества, съобщи пред съда прокурор Момчил Момчев. Той посочи като основен свидетел за финансови машинации и укриване на данъци Теменужка Кайлитска, управител на “Такси-А-Експрес” и собственик на 14 % от дяловете на дружеството. Жената разказала, че фактически собственик на фирмата е Алексей Петров, тъй като неговият приближен Марчело Джотолов държал 52% от дяловете. Такава била ситуацията и в “Такси-Ес-Експрес”. Всички коли трябвало да бъдат взимани от една и съща лизингова фирма, чийто собственик също бил подставено лице на Петров и да бъдат застраховани задължително в “Лев инс”, където също Петров имал дял. За лизинговите договори на шофьорите се издавала само една фактура, като те се задължавали да поемат вноските на напусналите. По-късно получавали само касови ордери, които не се осчетоводявали и така се укривали данъци. “Като не си доволна от нещо, ще си имаш работа с Алексей”, казвал Джотолов на Кайлитска.

Сводничество

В нощта на акция “Октопод” полицаите ударили 26 адреса със стриптийз барове и публични домове. От справка на ДАНС от 4 февруари т.г. ставало ясно, че проститутките там се държат от Димитър Митов, по прякор Митко Полицая или Каратиста. От сряда той е обявен за издирване. Митко Полицая отчитал парите от оборота от секс услуги на Антон Петров-Хамстера, който бил посредник между него и Алексей Петров, сочат агентите на ДАНС.

Заплахи

Според анонимен свидетел фирма на Алексей Петров е охранявала “Кремиковци” срещу 700 000 лева на месец, а самият той имал кабинет там. След идването на Александър Томов като изпълнителен директор договорът бил развален. Когато напускал кабинета си, Петров заплашил Томов с физическа саморазправа. Разходите на “Кремиковци” за охрана пък спаднали на 300 000 лв. месечно. Прокуратурата твърди, че докато комбинатът се пазел от Петров, той системно бил ограбван от братята Пламен и Йордан Стоянови, които изнасяли скраб и желязо. Тъй като имали интереси в община Елин Пелин, братята многократно заплашвали кмета Янко Янков. Той беше застрелян през януари 2007 г., но вчера в съда не бе спомената някаква връзка между Петров и групата му с убийството.

Друг анонимен свидетел пък твърдял, че Петров заплашил бивш собственик на лизингова къща за коли с думите: “Ти знаеш ли, че аз съм един от най-могъщите хора в тази държава. Ще те застрелям!”

Рекет

От Марчело Джотолов, шеф на фирма “ИН 80”, дъщерна на “Лев корпорация”, се оплакала гражданката Илияна Йорданова. Два дни тя била държана в офис, където насила била накарана да подпише запис на заповед, че дължи 23 000 евро. Джотолов й казвал: “Имаш майка, баща, сестра, ще им се случи нещо. А ти ще бъдеш продадена в Амстердам за проститутка, докато се издължиш.”

Адвокатът Николай Велков пък взел от Алексей Петров 500 000 евро срещу 3 % лихва за купуване на сграда в центъра на София. Дал парите срещу 6% лихва на Пламен Тимев-Ганди. После Велков заплашвал Ганди, не го пускал да влезе в сградата, искал да му вземе фирмата.

Прокуратурата разполага със СРС-та, според които Момчил Кръстев, който е бивша барета и шеф на фирма “Лева груп”, бил в непрекъсната връзка с Алексей Петров и Антон Петров-Хамстера.

Вчера стана ясно, че месеци преди акция “Октопод”, са били разследвани и приближени на Петров с прякорите Таксито, Флекса и Резняка. Тримата са били следени и подслушвани над 4 месеца, но събраните доказателства се оказали недостатъчни. В съда въобще не стана дума за твърдението на Ваньо Танов, че Алексей Петров има секретен архив с база данни за много хора.

Защитата

“Доводите на прокуратурата се основават единствено на справка на ДАНС. Безспорно е, че това не е доказателство. Алексей Петров не е бил никога формален или неформален собственик на дружествата, които се споменават.” Това обяви адвокат Ина Лулчева. Според нея анонимният свидетел, който говори за “Кремиковци”, твърдял също, че Петров е започнал кампанията срещу Александър Томов, което ясно показвало отношение.

“Справката на ДАНС има доказателствена стойност колкото изрезка от вестник, защото не е събрана по реда на НПК”, каза Ваня Траянова, адвокат на Хамстера. Съдебното заседание продължи и след редакционното приключване на броя.

Премиерът

“Всяко изказване в момента на премиера е взимане на отношение и това може да повлияе в една или друга посока на съда. Факт е, че в рамките на часове и американският, и британският, и френският посланик излязоха с подкрепа, която далеч надминава ангажимента на един посланик. Опитвам се да отговоря така, че хем да ме разберете, хем да не може никой да се възползва от думите поради деликатността на ситуацията”, заяви премиерът Бойко Борисов вчера.

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик: Операцията беше изцяло българска

Операцията “Октопод” беше изцяло българска, замислена и изпълнена с изключителна прецизност, каза вчера посланикът на САЩ Джеймс Уорлик на лекция пред Атлантическия клуб.

Уорлик отрече американци да са помагали.

“Българските агенции трябва да се гордеят с тази операция. Това доказва колко добре обучени са разследващите органи в България”, каза още Уорлик.

Той обаче отбеляза колко важни за подобни акции са свидетелите. “Искам да поздравя смелите свидетели - те са необходими герои в борбата срещу организираната престъпност”, заяви посланикът.

Цветан Цветанов: Нека гражданите да ни помогнат

“Нека гражданите, които са се допирали до “Октопода”, или са смачкани от него, да ни помогнат, защото днес България е друга и съм убеден, че това, което правим, е в интерес на всички.” Това призова вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов в кулоарите на парламента, попитан за развитието около операция “Октопод”, при която бе арестуван Алексей Петров.

Според МВР шефа страхът от бандитите е бил огромен и още продължава да е такъв. Попитан дали евентуалното освобождаване от ареста на бившия съветник в ДАНС ще доведе до край на политическата му кариера, вицепремиерът отсече: “Аз правя това, което имам по компетентност и функции. Не се притеснявам за политическа си кариера.”

Цветанов отказа да коментира версията, че Алексей Петров е разполагал с база данни с ценна информация, с която е можел да упражнява влияние и да шантажира хора. Това щяло да стане ясно в съда.

Той допълни, че имало данни за “форми на манипулация и обсебване на политически лица”. И потвърди, че МВР е имало оперативен интерес към Алексей Петров повече от 10 години. На въпрос дали разработките срещу Алексей Петров са изхвърляни в кошчето, Цветанов отговори, че затова операцията се казва “Октопод”. Вицепремиерът заключи, че “разработката “Октопод” не приключва с Алексей Петров, а сега стартира, защото, за да се повдигнат обвинения, трябва да има достатъчно информация и всичко, което е събрано в службите в последните над 10 години.”

По-късно вътрешният министър отхвърли твърденията на Алексей Петров, че арестът му е политически. “Първо, Петров поне засега не е заявявал политическите си пристрастия. Другото, което е, че МВР, ДАНС и прокуратурата работят на база данни и факти, които са за съпричастност в организирана престъпна група. В тази посока естествено, че всеки е в правото си да дава оценка и да говори каквото си иска”, обяви Цветанов.

Лилия ЦАЧЕВА

Тече ли информация от “Октопода”

В суматохата около операция “Октопод” не бива, струва ни се, да се подминава без достатъчно внимание един факт, за който г-н Иван Костов съобщава: Има теч на информация към задържаните преди арестите.

Да, има сигурно - то се вижда донякъде и от филмчетата, заснети с камерите на МВР и разпространени по медиите. Г-н Костов е прав, както винаги напоследък.

Помислете си: атакуват Алексей Петров в дома му призори, а го заварват вместо по пижама, облечен спретнато и многозначително - в дънки и фланелка с апликация на каратисти, която в следващите часове ще подсети мнозина за общото му минало с премиера Бойко Борисов - за битките им на тепиха. Дали пък Алексей не се е приготвил за снимка? Доскоро той изпращаше командосите от “Оса” да слагат белезници и знае как му е редът - връзват те и после те фотографират...

Това са догадки, разбира се.

Но по сведения от очевидци баретите, които отишли на разсъмване на 10 февруари у Пламен и Йордан Стоянови, никого не изненадали. Един от братята ги посрещнал в преддверието на къщата си и им казал: “Чакам ви, момчета, по-тихо влизайте, да не безпокоите семейството ми.”

Въпросът сега е: как и откъде към него е изтекла информация?

Журналисти от сутрешния блок на една телевизия допускат, че секретът на полицейската атака е разбит, защото специалните части на НСБОП били построени пред базата им на булевард “Черни връх” почти цял час по-рано. Колегите знаели това, понеже минали от оттам случайно и видели антимафиотските автомобили на габарити, а в тях ченгетата с бронежилетките и автоматите. Пък преди това били прочели предизвестието: “Започва операция “Октопод!”, което вестник “Дневник” пусна в електронен анонс на 9 февруари, в 20,30 часа. “По-нататък - разказаха тв репортерите - не ни струваше кой знае колко усилия да разберем в кой квартал отива спецполицията да прави десант.” Те обаче твърдят, че по молба на своя информатор запазили наученото в тайна.

Сигурно е така. Изглежда, че бившият офицер под прикритие е бил предупреден доста по-рано, че ще го лишат от свободата му. Иначе как да си обясним, че близкият до него вестник “Галерия” публикува още преди десетина дни открито писмо под заглавие “ Министър Цветанов, готвите ли ареста на Алексей Петров?” В писмото се казваше, че в НСБОП е създадена оперативна група от 17 души, която работи по тоя въпрос.

Кой ли е издайникът?

Министър Цветанов неведнъж отбелязва, че според въведената от неговия екип в МВР нова стратегия информацията за важните антимафиотски операции се затваря в малка група от посветени служители - до двайсет.

Излиза, че поне един от тия двайсет, посветени в операция “Октопод”, е “къртица”, както се казва.

Внимание заслужава и въпросът защо не барети, а командоси от НСБОП арестуваха Петров. Може би някой от ръководството на МВР е решил да предпази отделни бойци в отряда за борба с тероризма от изкушението да съдействат на своя приятел и бивш колега. И така им е спестил неудобството, когато той ги чака у дома си в подходящо облекло, когато слиза сам по стълбите и казва на мъжете с маските “Спокойно”, те да го заставят с викове да легне по очи, за да си направят филма.

Запитахме един от спецполицаите, ангажирани с “Октопода”, какво мисли за теча от службите. Той каза: “Тече като от простреляно буре и се вижда при кого са дупките.”

Вижда се, значи. За министър Цветанов може би това е добра новина.

Анна ЗАРКОВА

Досие: Хладнокръвен, обаятелен, не е писал срещу приятели

“В екстремални ситуация проявява изключително хладнокръвие, съобразителност и бързи реакции. Затова и многократно е използван при изпълнение на специални задачи. Обаятелен и атрактивен.” Това са редове от кадровото досие на Алексей Илиев Петров. Като служител на спецотряда за борба с тероризма той се е водел към отдел “Терор” в Шесто управление на ДС.

Досието на Петров бе разкрито преди месеци, тъй като той е бил член на Надзорния съвет на НОИ. Според документите Алексей произхожда от бедно помашко семейство от тетевенските села Градежница и Бабинци. Майка му гледала биволи, баща му бил дървосекач. Работил и в Коми АССР.

15-годишен - през 1977 г., Петров постъпил в Средното милиционерско училище в Пазарджик. Имал желание да се изявява и да заема изборни длъжности. Не е писал доноси срещу приятели. Бил профилиран за работа в щурмови групи, изпълнявал сложни и опасни задачи. Получил награда от 30 лв., задето спасил живота на двама румънци. Те влезли нелегално през границата и заплашвали да се самоубият, като прережат с бръснарски ножчета сънните си артерии. Петров се намесил в преговорите и предотвратил клането. Другият му удар е при съвместна операция със спецслужбите на ФРГ. Тогава Петров с двама колеги задържа у нас опасен терорист от “Баадер Майнхоф”.

Имал и наказание - че на пияна глава се сбил с таксиджия.

Когато през 1990 г. го предложили за зам.-командир на баретите, Петров написал докладна до началника си. В нея настоял назначението му да бъде съгласувано с всички служители и да се яви на конкурс. Всички барети гласували за Алексей, не се явил негов конкурент. Напуснал отряда през 1992 г., след като изтекъл 10-годишният му задължителен договор за работа в МВР, подписан при завършването на училището в Пазарджик.

Имаше чадър над Петров, твърди Танов

Над задържания Алексей Петров е имало политически чадър преди две години и всички разработки срещу него били пращани в коша, обяви пред БНР бившият директор на ГДБОП и сегашен шеф на митниците Ваньо Танов.

“Пред парламентарната вътрешна комисия огласих факти, че Петров е свързан с организираната престъпност. Отнася се за негова фирма, която извършва изнудване, събиране на дължими вземания”, каза Танов.

Той обяви, че бившият МВР шеф Румен Петков съзнателно е осветил Алексей Петров като секретен сътрудник на службите, за да омаловажи дейността на ДАНС.

Танов заяви, че докато бил шеф на ГДБОП, имал информация, че в офисите на Алексей Петров има секретен архив с информация за много хора.

Търсят зоопарк за тигрите на братя Стоянови

РИОСВ-София чака заповед от полицията за конфискуване на хищниците, които сe отглеждат в двора на арестуваните в сряда Пламен и Йордан Стоянови. Инспекторите ще трябва да приберат три около 250-килограмови сибирски тигъра на възраст между 5 и 8 г. Все още не се знае къде ще бъдат настанени, защото в столичния зоопарк нямало място.

В имота на Стоянови в кв. “Кремиковци” е имало и ягуар, но той бил упоен и откаран още в деня на акцията.

От инспекцията обясниха, че бизнесмените нямат лиценз за частна зоологическа градина, което означава, че животните са гледани незаконно. Санкцията за подобно нарушение е между 2 и 3 хил. лв.

Сибирските тигри са световно защитен вид и са включени в Червената книга на Международния съюз за опазване на дивата природа. В началото на 30-те години на ХХ в. числеността им в Далечния изток е паднала до няколко десетки. Днес се предполага, че има около 300 сибирски тигъра на свобода.

Засега не може да се каже откъде са купени. Но според нормативната уредба подобен внос може да се прави само от зоологически градини и спасителни центрове. Според инспекторите от РИОСВ тигрите на Стоянови са били добре гледани. За да оцелее такова животно, са нужни минимум 8-10 кг месо дневно.



Тагове:   мен,


Гласувай:
0



1. анонимен - невинен до доказване
19.02.2010 21:46
Дотук само приказки.Ал.Петров е невинен до доказване на противното.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1357694
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930