Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2010 22:55 - ГЕРБ взимат 1 депутат на ДПС
Автор: sisko871 Категория: Новини   
Прочетен: 449 Коментари: 0 Гласове:
0



 

ГЕРБ взимат 1 депутат на ДПС   image

На днешното си заседание Централната избирателна комисия е изпълнила искането на Конституционния съд да преизчисли вота в 23 избирателни секции в Турция.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни, че ДПС губи един мандат за сметка на ГЕРБ и съответно ще има промени в персоналния състав на три други партии, които променят своите мандати по места, съобщи БНР.

На мястото на Атанас Семов от РЗС ще влезе Георги Цвятков Терзийски от Седми избирателен район-Габрово, а Венцислав Василев Върбанов от Синята коалиция ще влезе на мястото на Марияна Иванова Даракчиева от Синята коалиция от Седми многомандатен избирателен район.

„Единствено Конституционният съд може да реши и в неговите правомощия е да извърши персонални промени. Ако такива бъдат извършени, то естествено ЦИК ще се съобрази с това решение, но с днешната информация само предоставяме какво би било евентуално изменението в персоналния състав с оглед изрично дадени ни указания от страна на Конституционния съд", каза Троянов.

Ако изборите в 23-те секции в Турция бъдат касирани, парламентарната група на ГЕРБ ще се увеличи на 117 души, а ДПС ще остане с 37 народни представители, обясни още той. НС ще напусне вторият от листата на ДПС в Добрич Рушен Риза. Той влезе на мястото на Бюрхан Абазов, чийто избор беше обявен от Конституционния съд за незаконосъобразен преди няколко месеца. По същата причина тогава парламентът напусна и Венцислав Върбанов, който след евентуално преразпределение на мандатите също ще се върне, но най-вероятно като независим народен представител.

Атанас Семов коментира ситуацията пред агенция „Фокус" така: „Не ми се иска да говоря и дори да мисля за политически натиск над най-висшата институция на конституционното правосъдие и въобще на правовата държава, какъвто е Конституционният съд, но че има очевидна политическа полза за управлението от касирането на изборите в Турция веднъж и втори път, че като цяло е налице поредица от репресивни действия спрямо РЗС, ми се струва повече от безспорно."

„Последиците от това касиране на един единствен мандат някак си твърде директно, твърде пълноценно устройва ГЕРБ, тъй като в парламента влиза още един депутат от ГЕРБ и в същото време излиза един от най-активните депутати от опозицията", заяви Семов.

„Няма как евентуално решение за касиране на изборите да подлежи на атакуване. Това решение на Конституционния съд, което очакваме да бъде произнесено утре, се постановява по наше искане, по жалба на РЗС. Ние внесохме в Конституционния съд чрез главния прокурор искането да бъдат касирани изборите в Турция. За съжаление, решението, което се очертава да бъде постановено утре, озадачава с факта, че от една страна касира само един мандат на ДПС в Турция, при положение, че сигналът, който подадохме ние, предполагаше констатиране на нарушения и касиране на 5 мандата", отбеляза депутатът. Какво се е случило с жалбата на РЗС срещу останалите 4 мандата предстояло да се разбере утре. 
Семов добави: „Аз не съм влязъл в парламента, за да политиканствам или за да стана част от доста несимпатичната политическа класа. Влязъл съм заради няколко съществени каузи една, от които беше да се борим за намаляване и по възможност ликвидиране на турското влияние в България и намесата на Турция в българските вътрешни работи, включително и чрез изборите в българските секции в Турция. Поради което аз не се подадох на никакъв натиск, а беше оказан много силен натиск спрямо мен и спрямо РЗС, да оттеглим своята жалба в Конституционния съд".

Запитан от кого е бил оказван този натиск Семов заяви: „От всички страни". По думите му става въпрос за други политически партии - „поне от няколко политически кръга в Народното събрание" и не само от партии.

„Не се подадох и на изкушенията, с които бях ухажван, защото има каузи, които струват повече от всеки депутатски мандат", заяви депутатът. По думите му изкушенията са били във формата на постове.

Депутатът определи Георги Терзийски, който евентуално ще влезе в парламента, като „много симпатичен, много земен, много отговорен човек". По думите му той е „рядко почтен човек, на когото може да се разчита".



Тагове:   ДПС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1358095
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930