Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2010 17:02 - Доплащаме прегледите си при специалист
Автор: sisko871 Категория: Новини   
Прочетен: 1397 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Борисов: Когато спрем течовете, добрите лекари могат да получават 50 000 лв. 
image
Доплащаме прегледите си при специалист  

Премиерът Бойко Борисов обеща на лекарите, че добрите между тях могат да получават и по 50 хил. лв., но това може да стане само ако бъдат спрени течовете в системата, а държавата - дисциплинирана. “Нека да ви кажа, че откакто се махнах от главен секретар, българите са пили пет пъти по-малко, тоест е имало пет пъти повече алкохол без бандерол. Ще дисциплинираме държавата, ще спрем течовете и тогава – и 50 хиляди да получат лекарите, ако са добри лекари”, така Борисов коментира темата за тавана на заплатите по време на 49-ия Извънреден събор на Българския лекарски съюз.

Премиерът обясни на медиците, че правителството работи в условията на тежка криза. “Всички мерки, които предлагаме, са само за да съберем пари. Когато са правили “Белене” и “Цанков камък” и са изтичали пари, вие защо сте мълчали? Къде бяхте през тези години? Защо ме питате мен, защо ме плашите със стачки?”, попита премиерът.

Той призова да не се противопоставят съсловия – например лекари на тютюнопроизводители и обеща да положи усилия плащанията към лекарите да започнат ритмично - въпреки трудностите. У нас имало компании, които не носят приходи, а само теглят пари от бюджета. За пример даде БДЖ – компанията не внасяла нито лев в бюджета, била само на дотации. “Там водим само социална политика. 329 млн. лв. трябва да намеря, за да се налеят в нещо, което нито се реформира, нито работи. Да запитам, ако не намеря пари, какво правя с тези 35 хиляди, които работят там? Вие искате да има пари и да дойдат при вас, а с другите какво става – не ви интересува”, каза Борисов. Той все пак обеща, че ще положи усилия.

Пациентите да могат да доплащат част от прегледа си при специалист, за да не чакат да им бъде издадено направление и да бъдат преглеждани максимално бързо, съобщи министърът на здравеопазването Божидар Нанев. Идеята се обсъжда и все още не е решено в какъв размер ще се доплащат прегледите.

Според здравния министър въвеждането на подобна потребителска такса ще важи за всички категории граждани и по този начин ще освободи достъпа до специалисти. “Няма как да се справим, ако това не се случи. Знаем, че това ще има регулиращ ефект и това ще означава, че пациентът ще носи отговорност”, изтъкна Нанев. Думите на му бяха бурно адмирирани от делегатите.

“Започнахме реформа в болничната помощ, която е свързана с промените в Закона за лечебните заведения”, обясни още здравният министър. Реформа ще има и в извънболничната помощ. Другите радикалните промени са въвеждане на електронното здравеопазване, което ще започне с електронната здравна карта на пациента, прецизиране на медицинските стандарти. Вече има изготвена наредба, където са включени достатъчно специализации за лекарите. “Отворили сме системата за платената специализация. Дали сме достъп на всеки от Спешна помощ до специализация като това се зачита като стаж”, каза още министър Нанев.

Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов обясни, че все още няма яснота дали лекарите ще излязат на национален протест на 7 април.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1357637
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930