Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2011 09:46 - Либия въоръжава над 1 млн. мъже и жени
Автор: sisko871 Категория: Новини   
Прочетен: 3107 Коментари: 4 Гласове:
1



   Либия въоръжава над 1 млн. мъже и жени
Военни части на Кадафи вече са навлезли с танкове в град Мисрата, съобщи Би Би Си, позовавайки се на съобщение на местни жители. Водят се улични боеве, а до няколко часа либийското правителство ще приключи с раздаването на оръжие на над един милион мъже и жени, информират световните агенции. 

image
Муамар Кадафи заплаши да атакува военни и цивилни цели в района на Средиземно море в отговор на ударите на Запада срещу Либия. Полковникът се закани да въоръжи либийския народ, за да защити страната от „агресията на колониалистите кръстоносци".

„Въоръжаваме либийския народ с всякакви видове оръжие. Ще освободим нашата територия от агресора, но цялото земно кълбо ще се превърне в Джамахирия", заплаши Кадафи.

Преди минути синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам обеща в интервщ за Ей Би Си, че няма да бъдат атакувани граждански самолети в района на Средиземноморието.

„Въпреки гнева, породен от западните военни действия в Либия, Триполи не планира да атакува граждански самолети в района на Средиземноморието", каза Сейф ал Ислам.

„Самолетите не са наша цел. Нашата цел е да помогнем на хората в Либия, особено на тези в Бенгази. Те живеят в истински кошмар", категорично заяви Сейф ал Ислам.

Междувременно стана ясно, че самолети на международната коалиция са възобновили ударите си по обекти в Джамахирията. Британската база Акротири в Кипър е определена за команден център за координация на международната военна операция.

Военновъздушната база „Ал Уатия"е била улучена през изминалата нощ при въздушните удари на силите на коалицията, съобщи Ройтерс, позовавайки се на либийски военен представител.

Базата се намира на около 170 км югозападно от столицата Триполи. „Опитаха се да атакуват системите за противовъздушна отбрана на база. Има известни щети", посочва либийският военен, пожелал анонимност.

Катарски самолети приближават Либия, за да вземат участие в международната военна операция за налагане на забранена за полети зона над Джамахирията, предаде Ройтерс. Италия е подготвила 8 военни самолета, които да се включат в кампанията срещу силите на Кадафи, съобщи италианският министър на отбраната Иняцио Ла Руса.

Четири многоцелеви изтребителя „Юрофайтър" на Военновъздушните сили на Италия са пристигнали днес в базата близо до град Трапани, съобщи РИА Новости.

Те са прехвърлени в Сицилия от Гросето. По данни на италианските медии ще останат в Трапани, докато международната ситуация не се промени.

Очаква се скоро гражданското летище в Трапани да бъде затворено за полети.

Други четири датски изтребителя F-16 пък са излетели от военновъздушната база в Италия, за да се присъединят към операцията в Либия, предаде АФП. Дания участва в операцията по изпълнението на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Либия с четири изтребителя F-16, два резервни изтребителя и транспортен самолет. Датските военни самолети пристигнаха във военна база в Сицилия в събота.

Според председателят на Обединения комитет на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Майкъл Мълън и други страни ще се включат в ударите, макар и да не са го оповестили публично.

При американските въздушни удари в Либия в събота са били поразени най-малко 20 от общо 22 набелязани цели, съобщиха от военното командване на САЩ в Африка, предаде АФП.

„Изглежда, че до момента нещата се развиват много добре. Поразени са 20 от 22 цели", заяви говорителят на командването Джеймс Стокман.

Той поясни, че са били улучени системи за изстрелване на ракети земя-въздух близо до Триполи, Мисрата и Сирт.

Днес стана ясно, че двама журналисти от Франс прес и фотограф, който е пътувал с тях, са изчезнали в Либия. За последен път репортерите са били видени в събота сутринта. Те са отразявали събитията близо до източния град Тобрук, недалеч от границата с Египет.

Най-малко 48 са жертвите при международните удари, обяви днес либийската държавна телевизия. Военната кампания срещу режима на Муамар Кадафи бе наречена „Зората на Одисей".Започна я коалиция от пет държави - САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Канада. Мишена на атаките са предимно системите за противовъздушна отбрана.

Първи нападнаха френските самолети. Те си поставиха 4 цели край източния град Бенгази. Часове по-късно се включиха и американците, и британците, които изстреляха крилати ракети "Томахоук" край Триполи и Мисрата. Досега са изстреляни над 110 ракети и са поразени поне 20 цели, основно по брега в западната част на страната. В атаките участват също кораби и подводници.




Гласувай:
2



1. apostapostoloff - Въоръжва той на
21.03.2011 17:36
баба си хурката. Чака го съдбата на Садам или Милошевич. Язък за парите му, защото май и неговата челяд ще изтрепят.

Жал ми е за него, защото Върбан, т. е. Кадафи ме направи богат- още през 1981 година заработвах 20 000 лева годишно при него, а тогава това беше джакпотът на тотото (Шестица от тотото му викахме). Толкова струваше един тристаен апартамент...
цитирай
2. анонимен - Ама колко е мазен тоя. . . Пределно му ...
22.03.2011 00:52
Ама колко е мазен тоя...Пределно му е ясно, за 1 час могат да му направят от страната дупка в земята, ама не капитулира, а даже се ежи още повече и заплахи раздава...Изобщо няма да се очудя ако направи някоя дипична за комунистически диктатор маневра от сорта на "жив щит" или нещо такова и после да каже колко жертви имало при атаките. Те хората си действат по план. Каза му се да се разкара и да остави либииския народ да си избере нов държавен глава, каза му се пак, после пак, после отново, после още веднъж, после за последен път и той все найн!найн!найн! Е найн-найн ама сега с томахоука в гъза как е Кадафи? За 1 ден му неутрализираха цялата защита...И не иска да капитулира...Просто не му пука колко от армията му ще умре, виждам какъв полковник е, ще жертва колкото може повече хора, само и само да изкара това като "най-кръвоприлитната атака ЕВЪЪР", а те хората си урдят по базите, неутрализират си го...
цитирай
3. zelas - Браво на Кадафи и на либийския на...
22.03.2011 15:30
Браво на Кадафи и на либийския народ, който е готов да умре за свободата си.
цитирай
4. boristodorov56 - Кадафито вече е мъртвец!
22.03.2011 16:54
Жалко за хората, които принуждава да го придружават в пътя му към отвъдното.
Ако имаше поне малко човещина - Шашавия Камилар би си заминал с парите и Аллах Керим, но не би.

Всеки, които бравосва Лудия Върбан Камиларя е враг на бъдещето на народа му.

За каква и чия свобода се бие този узорпатор и метежник?
Да не би да са го избирали някога либийците за някакъв?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1357769
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930