Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2010 19:50 - Футбол Мade in Bulgaria
Автор: sisko871 Категория: Спорт   
Прочетен: 543 Коментари: 0 Гласове:
0



  Футбол Мade in Bulgaria

 

 

Кои български футболисти се наложиха в отбори от Западна Европа, кои си останаха само таланти, от кого да очакваме да прослави българския футбол? Предлагаме Ви 15 имена с марката „Made in BG", цитирани от DW.

1. Димитър Бербатов - Настоящият капитан на националния отбор е най-успешния футболист от Христо Стоичков насам. Той води класацията по отбелязани голове с националната фланелка (48), шест пъти е избиран за български футболист на годината, а през септември 2008 г. се превърна в най-скъпата покупка в историята на Манчестър Юнайтед (38.85 млн. евро).

За него легендата на Манчестър Юнайтед и английския футбол Боби Чарлтън казва: Димитър всъщност не е добър, а наистина изключителен играч. Не се сещам за друг футболист, който по такъв начин да пази топката от противника и да ръководи нападенията на отбора.

2. Христо Стоичков - Най-успелият български футболист. Пет пъти е обявен за Футболист на годината в България. Легенда на ФК Барселона. Известен със сприхавостта и спортната си злоба. За Христо Стоичков един от легендарните играчи и треньори, холандецът Йохан Кройф казва, че е откърмен със зло мляко.

Стоичков е печелил отличия на три континента - Европа, Азия и Америка. Той е единственият български играч, спечелил Купата на европейските шампиони (днес Шампионска лига, 1992 г.). Носител на Златната топка (1994), Златната обувка (1990) и на Купата на носители на национални купи (1997).

3. Стилян Петров - Той е един от най-постоянните български футболисти през последното десетилетие. Успя да се наложи в Селтик, превръщайки се в десетия най-резултатен играч в историята на Шотландската Висша лига с 55 попадения. Бивш капитан на националния отбор на България, за който има близо 100 мача. Избран е през 2009 г. за Играч на годината на Астън Вила и от фенове, и от съотборници.

4. Мартин Петров - Сред най-добрите български нападатели по лявото крило през последните години, като с бързината и остротата си напомня на Христо Стоичков. През 2005 г. е избран за Играч на сезона от феновете на германския Волфсбург. През 2007 г. преминава от испанския Атлетико Мадрид в Манчестър Сити. Неделима част от националния отбор, за жалост често сполетяван от контузии.

5. Красимир Балъков - Един от най-емблематичните футболисти от „златното поколение" на България. Дългогодишен капитан на националния отбор (92 мача), двукратен носител на отличието „Футболист на годината", попада в идеалния отбор на Световното първенство от 1994 г. Легенда на Щутгарт с 236 изиграни срещи. Настоящ треньор на Черноморец Бургас.

6. Мариян Христов - Открит за европейския футбол от германския треньор Ото Рехагел и привлечен от него в Кайзерслаутерн през 1997 г. С този отбор Мариян Христов става шампион през 1998 г. С необичаен за български футболен стил игра той бе сред големите таланти на българския футбол, но така и не бе оценен достатъчно. Кариерата си в Германия завършва в отбора на Волфсбург, откъдето се завръща в родния Балкан (Ботевград).

7. Валери Божинов - На 12-годишна възраст заминава за Малта, откъдето преминава в италианския Лече. Все още държи рекорда за най-млад чуждестранен футболист, играл в Серия А, след като дебютира на 15 години. Сред най-големите таланти на българския футбол, за съжаление преследван от контузии и спортни неудачи през последните години. Играе във Фиорентина, Ювентус, Манчестър Сити и Парма.

8. Емил Костадинов - Известен като „Екзекуторът на петлите" заради красивия гол, който отбелязва срещу Франция на 17 ноември 1993 г. и класира България на Световното първенство през 1994. През 1996 г. става първия българин, отбелязал гол на финала на голям европейски турнир, когато печели Купата на УЕФА с Байерн Мюнхен. Има шест изиграни сезона за ЦСКА и пет за португалския Порто, шампион и с двата тима.

9. Любослав Пенев - Юноша на ЦСКА, племенник на Димитър Пенев. Дебютира в А група на 18 години. Подава решителния пас към Костадинов за 2:1 срещу Франция през 1993 г. Играе с четири различни отбора в испанското първенство, като само за Валенсия има отбелязани 101 гола в 226 срещи. Бивш президент, а доскоро и треньор на родния ЦСКА.

10. Йордан Лечков - Ще остане в историята на българския футбол най-вече с легендарния си гол срещу тогавашния шампион Германия на четвъртфинала на Световното първенство по футбол в САЩ през 1994 г. Към момента Лечков е кмет на град Сливен, където през 1980-та година започва и футболната му кариера.

11. Трифон Иванов - Сред най-колоритните български футболисти, четирикратен шампион на България с ЦСКА и Етър, шампион на Австрия с Рапид Виена. Има изиграни 77 мача за националния отбор на България, а с негов гол срещу Русия „трикольорите" се класират за Световното първенство през 1998 г.

12. Ивайло Йорданов - Един от най-универсалните футболисти от близкото минало, играл на всички полеви постове от защитник до нападател. Голмайстор на А група с Локомотив (ГО) за 1991 г. Състезава се девет сезона за Спортинг Лисабон (312 срещи), като с негови два гола отборът печели купата на страната през 1995 г. Шампион на Португалия през 2000 г. и футболист на България за 1998 г.

13. Валери Домовчийски - Смятан за една от младите надежди на българския футбол, Домовчийски изпадна в немилост в отбора на Херта Берлин, където вече втора година не успява да се наложи. Нападателят обаче ще се запомни и с това, че отбеляза последния гол на легендарния вратар на Байерн Мюнхен Оливер Кан в неговия прощален мач в Бундеслигата.

14. Благой Георгиев - Един от най-добрите български футболисти през последните години, който обаче така и не успява да си намери подходящ отбор. От началото на 2009 г. се състезава за руския Терек Грозни, като интерес към него проявяват няколко отбора от Западна Европа. Георгиев е много набожен и през последните години е издигнал два параклиса в България - в Суходол и Горна баня.

15. Димитър Рангелов - След успешното си представяне в редиците на източноевропейския Енерги Котбус, Рангелов е привлечен в отбора на Борусия Дортмунд през юни 2009 г. Той е поредният талантлив играч, който не успява да се наложи в по-голям клуб. Измъчван от контузии, Рангелов очаква своя шанс да се докаже. През 1980-те баща му е сред най-добрите състезатели по мотокрос в света.



Тагове:   Bulgaria,   футбол,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1357772
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930