Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2010 10:30 - Число на Леонардо управлява киното
Автор: sisko871 Категория: Други   
Прочетен: 1073 Коментари: 0 Гласове:
1



 Число на Леонардо управлява киното Златното сечение 1,618 е характерно за много области от живота В астрологията има 12 дома и 9 планети. 12х9 прави 108

image Спиралите са навсякъде в природата. "Когато искаш да видиш числото 26, ти винаги ще го виждаш. 26 стъпки от входната врата до ъгъла на блока, 26 пъти примигваш, докато стигнеш до работа, 26 човека чакат на спирката." Това е реплика, която със сигурност са запомнили всички фенове на режисьора Дарън Арнофски и култовия му филм "Пи". В него става дума за това как всичко около нас може да бъде обяснено и контролирано чрез числата. Животът е математика, твърдят хиляди експерти по статистика. Главният герой във филма - математик, занимаващ се усилено с правенето на сметки, свързани със стоковата борса, непрекъснато търси числата около себе си и ги намира. Самовнушение, казват някои. Напълно вярно, казват други. 
image Кадър от филма „Пи": „Райските градини -144, Дървото на познанието - 233, Общо- 377. 377 - Златната спирала." В интерес на истината много учени са категорични, че числата са в основата на живота и от тях води началото си всичко друго.

 

Те сътворяват и спиралата, която ни движи

 

В много филми се говори за различни числа, които движат света. Перфектен и пресен пример за това е поредицата "Изгубени", където сметките обаче са доста по-сложни от тези в „Пи". 
image Кадър от филма "Пи". И дори да не сте от онези, които се хващат като удавници за сламка за първото по-нестандартно паранормално явление, няма как да не ви е направило впечатление това, че само след един-два епизода цифрите ни заобикалят. И започваме да се включваме в дискусиите по проблеми, които са само във филма, но след известно време се оказват част от нашия собствен живот.
image  

 

В „Изгубени" историята с числата е следната: 4 8 15 16 23 42. Те са в основата на сценария. Още в началото на филма тези числа започват да ни преследват. Един от главните герои печели от лотарията с поредицата и така си "урежда пътуване" до острова. Те са номера на багажа на доктор Джак Шепърд. Числата отвеждат и Даниел Русо на мистичното място.

 

През втория сезон на сериала става ясно, че редицата представлява код, който трябва да се вкарва на всеки 108 минути в компютър, намиращ се на станцията „Люкът". И тук се събират странностите - 4+8+15+16+23+42=108.

 

Станциите на мистериозния остров са част от уж измислената "Инициатива Дарма". Преведено от санскрит, „дарма" означава „морален дълг", а числото 108 е много важно за будистката митология. Според будистите на земята

 

съществуват 108 човешки гряха.

 


image   Поради тази причина на будистките броеници, наречени мала, пък има по 108 мъниста.

 

Уж измислена, "Инициативата Дарма" се занимава с нещо съвсем нормално и в реалния живот - да изследва магнитното поле на мистериозния остров и съпътстващите го аномалии. И числата са най-малкото, което шашка изгубените и зрителите.

 

Покрай числата се намесва и друга интересна теория, плод на въображението на сценаристите. Те ни запознават с изследванията на Валензети - италиански учен, според когото тази поредица предсказва точната дата, в която човечеството ще загине - 4.8.2342 г., 15,16 часа.

 

Изследвайки магнитните излъчвания, Дарма цели да промени параметрите в уравнението и така да предотврати края на човечеството. Затова е и въвеждането на числата в компютъра.

 

Всичко това някои ентусиасти обясняват с прочутата редица на Фибоначи, която много често се използва във финансовите пазари. Тя представлява геометрична прогресия, която се образува, като всяко следващо число е сбор от предходните две. Всяко число в редицата, разделено на предишното, дава около 1,618. Обратното на 1,618 е 0,618, което пък е съотношението на всяко число със следващото в реда. Ако сте забелязали, 1,618 е прословутото златно сечение, обяснено и от Леонардо да Винчи. Днес именно това число присъства в много филмови продукции.

 

Друга особеност на Фибоначи е това, че редуващите се числа са обвързани едно с друго с коефициент 2,618 и чрез инверсията му - 0,382. Ако число от реда се раздели с такова, седящо два пункта по-назад, резултатът е 2,618. Ако обаче се раздели с номер, две места по-напред, резултатът е 0,382 и така нататък. Връщайки се към златното сечение, откриваме т.нар. златен правоъгълник, чиито страни се отнасят една към друга в съотношение 1,618. Странно? Интересна особеност на този правоъгълник е това, че може да бъде разделен на квадрат и по-малък правоъгълник и така до безкрайност. В резултат се получава редица от постоянно смаляващи се квадрати, която се движи спирално към безкрайност.

 

Спирала именно е ключовата дума в случая. Където и да вървим, все стигаме до спиралите. Връщайки се в "Пи",

 

разглеждайки

 

подробно числата в "Изгубени",

 

всички те образуват спирали. Те се наблюдават и в реалния живот - във формата на черупките на някои мекотели, семенниците на шишарките, ананаса, ухото. Спиралите се срещат в атмосферните явления - тайфуни, торнадо, вихрушки. Дори Леонардо да Винчи изучавал спиралните завихряния в бурно течаща вода. Той установил, че при изтичане на течност през отвор на дъното, вълни или въобще когато движението стане турбулентно, завихрянията са по спирални траектории. Вълшебството става пълно, когато се обърнем към кристалите.

 

Различни учени успели да докажат, че в живота формите се развиват, подчинявайки се на две тенденции - да поддържат симетрия и златното сечение. В природата отделните части са или симетрични, или в златни пропорции. Великият Гьоте дори забелязал тенденцията на спирално развитие и нарекъл спиралата „крива на живота". Aко се вгледате в гръбначния стълб на човешки зародиш, ще видите част от логаритмична спирала. Поради това, че гръбначният стълб е "златна спирала", зародишът заема най-малко пространство в процеса на растежа си. Ако това не беше така, и зародишът би бил твърде голям и нямаше да има физическа възможност да бъде износен.   Удивителни криви запленили Архимед Съществуват няколко вида спирали. Линиите привлекли вниманието на Архимед, който видял в тях една удивителна крива, която днес наричаме с негово име. Архимедовата спирала описва ръст, който просто нараства константно, за разлика от логаритмичната спирала, която нараства пропорционално на размерите си. Тя обаче е само частен случай. Има още няколко вида Архимедови спирали, най-популярна от които е спиралата на Ферма. Тя се вижда ясно в прочутия символ от източната философия ин и ян. Спиралата "литуус" пък е често използвана в изкуството и е позната повече като волюта.

 

През 1596 г. Рене Декарт открива логаритмичната спирала. Тя е тясно свързана с числата на Фибоначи и се среща най-често при живите организми.

 

Винтът също се разглежда като вид спирала. Това е най-късият път между две точки върху цилиндър. Освен това спиралата никога не мени формата си. Всяка права линия, изтеглена от центъра, пресича фигурата под един и същ ъгъл.   108 е навсякъде Числата в "Изгубени", които трябва да се вкарат в компютъра на всеки 108 минути, са: 4 + 8 + 15 + 16 + 23 + 42 = 108.

 

Смъртните имат 108 земни желания.

 

Казва се, че на земята има 108 лъжи, които всеки човек казва в живота си.

 

Първият полет на човек в Космоса продължил 108 минути.

 

В санскрит има 54 букви, всяка от които има мъжко и женско - 54х2 е 108.

 

За исляма числото 108 се отнася към Бог.

 

В пранаяма, за да достигнеш просветление, трябва да умееш да вдишваш и издишваш само по 108 пъти на ден. 



Тагове:   число,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1360677
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930