Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2010 11:10 - Заковават високи цени на лекарствата
Автор: sisko871 Категория: Новини   
Прочетен: 462 Коментари: 0 Гласове:
0



  Заковават високи цени на лекарствата   image

Българският фармацевтичен съюз предлага на здравното министерство да се фиксират еднакви цени на лекарствата, които се продават в различните аптеки. Това автоматично означава медикаментите да поскъпнат тайно с 10-15 процента, сигнализираха от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Фиксираните цени предвиждат дадено лекарство да се продава навсякъде примерно по 3 лева. Нито повече, нито по-малко, което ликвидира конкуренцията. За база щяла да се вземе възможно най-високата цена. Европейската комисия е против подобно фиксиране, защото ликвидира пазара.

Гласят високи цени във всички аптеки

Има опасност лекарствата да поскъпнат с 10-15%, алармираха вчера от фармацевтичната индустрия.

Причината - предложение за фиксирани цени на медикаментите. То е внесено в работна група от експерти в Министерството на здравеопазването. Фиксирането на сумите обаче автоматично ще доведе до поскъпването: отстъпките, които в момента дават дистрибуторите на лекарства, са във въпросния размер от 10-15 %.

Идеята за уеднаквяването на цените е на Българския фармацевтичен съюз (БФС). А мотивите са: “ограничаване на дъмпингови цени и предотвратяване на нелоялна конкуренция”. Ако предложението се приеме, това означава, че даден препарат навсякъде ще се продава например за 3 лв. А не както е сега в една аптека за 2,20, а в друга за 2,80 лв.

“Това е убийствено! Главната дирекция по конкуренцията към Европейската комисия не престава да повтаря, че фиксираните цени са най-вредното за пазара. Независимо дали става дума за аптеки, за такси на нотариуси, архитекти и т.н.”, обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. У нас в момента действа принципът на пределните цени. Т.е. всеки медикамент има ценови “таван”, който не може да бъде нарушаван. Така са защитени правата на пациента.

“Фиксираните цени ще поставят интереса на една гилдия над обществения”, добави Костов. Защото с поскъпването на цените се “удря” болният българин за сметка на гарантирани доходи на аптекарското съсловие.

Преди 3 г. БСП се опита да въведе фиксираните цени, но идеята им срещна съпротива. Защото въвеждането им означава тотален държавен контрол и край на пазарната икономика, коментираха и тогава, и сега експерти по лекарствена политика. Такава е позицията и на специалисти от финансовото ведомство.

Диана ТЕНЧЕВА

Здравното министерство: Всеки има право на предложения

В Министерството на здравеопазването наистина има сформирана работна група, която да огледа и прецени дали лекарственият закон се нуждае от промени.

В нея има представители от Българския фармацевтичен съюз, от иновативната и на генеричната индустрия, на Асоциацията на собствениците на аптеки и др.

Всеки има право на предложения, но това не означава, че те ще бъдат приети и че ще залегнат в евентуални промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

39 300 болни ще доплащат за инсулин

Близо 39 300 диабетици ще доплащат между 3 и 4 лв. на месец за инсулина си (в зависимост дали са им необходими 3 или 4 патрона). Това съобщиха вчера от здравната каса. “НЗОК продължава да покрива 100 % от референтната стойност на трите човешки инсулина на “Ново Нордиск”. Но разликата се получава от цената за доставката на търговеца на едро”, обясни д-р Албена Златарева, зам.-шеф на касата. Пациентите могат и да не доплащат, но трябва да преминат на лечение с инсулин на други фирми. Проблемът обаче е, че не всеки може да понесе благоприятно смяната на животоподдържащия препарат, коментираха пациенти. Някои от тях се налага да влизат в болница, за да понесат новото лекарство (не винаги организмът им го приема).

7 млн. лв. е преразходът за медикаменти само за януари при заложени 26 млн. месечно. “Ако това продължи, парите ще се изхарчат далеч преди края на годината”, предупреди д-р Златарева.

Жени Начева е новият директор на касата

Жени Начева, досегашната бюджетна шефка в здравната каса, беше избрана вчера за неин директор. За първи път от 11 г. началникът на осигурителната институция беше поставен на поста от парламента (със 110 гласа “за”, 12 “против” и 41 “въздържал се”), а не чрез конкурс в самата каса. Именно това даде повод за разправии между управляващите и опозицията. Никой обаче не посмя да каже лоша дума за Начева, доказан в годините професионалист.

Хасан Адемов от ДПС заяви, че Начева може да стане “жертва на политически натиск”, а червеният д-р Евгений Желев изрази съмнения, че ГЕРБ “ще я използва за необходимия грешник”




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1360746
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930