Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2010 11:04 - ГЕРБ атакуват
Автор: sisko871 Категория: Новини   
Прочетен: 633 Коментари: 0 Гласове:
0



  ГЕРБ атакуват
image    Председателката на парламента Цецка Цачева свика вчера извънреден брифинг, на който обяви, че е изпратила писмо до президента Георги Първанов. Тя настоява да получи официално заверено копие от стенограмата и звуков носител от разговора му с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков от петък, 5 март.

Дешифровката от срещата, публикувана на сайта на президента, разбуни държавата. Дянков отиде в петък на “Дондуков” 2, за да изясни разгорелия се в началото на седмицата скандал между него и президента. Всичко започна от участието на министъра в “Шоуто на Иван и Андрей”. Двамата водещи попитаха Дянков дали президентът не е млад милиардер. “Не е млад, определено”, отвърна министърът.

“Поисках да науча дали президентът е имал предварителното съгласие от финансовия министър да записва разговора им, както и да го публикува на интернет страницата”, заяви вчера Цецка Цачева.

Парламентарната шефка подчерта, че търси тези данни, за да може парламентът да излезе с официално становище по случая и да не се спекулира с получената досега информация. “Официалното становище на Народното събрание като колективен орган ще бъде предоставено, когато бъде взето по предвидения от конституцията ред”, допълни Цачева.

Едновременно с изявленията на парламентарната шефка вчера и ГЕРБ разпространиха гневна декларация. “На 5 март президентът направи достояние на медиите стенограма от разговор с вицепремиера Симеон Дянков по повод тълкуването на негово изказване в тв шоу преди дни. Разговорът между президент и вицепремиер, който по инициатива на Симеон Дянков трябваше да изглади и уточни недоразумението между тях, стана повод за организиране на политическа акция на президента. Извън повода за този разговор, той си позволи да атакува вицепремиера за цялостната политика на правителството по недопустим начин. Като архитект и защитник на тройната коалиция и политиката й, той е пряк виновник за проблемите, с които днес се борят гражданите и правителството”, пишат ГЕРБ-ерите. Според ръководството на управляващата партия “безпрецедентната атака по основни решения и мерки на правителството показа, че той подготвя свой нов политически проект във времето, когато е избран да изразява единството на нацията”.

“Личната и политическа корист, които стоят зад действията на Георги Първанов срещу българското правителство, личат от факта, че той си позволи да наруши основна конституционна норма”, обявяват от ГЕРБ. Според тях записаният разговор със Симеон Дянков и разпространението на стенограмата, без той да бъде дори информиран, са пряко нарушение на чл. 32, ал. 2 от конституцията (виж горе в дясно).

ГЕРБ са категорични, “че преминаването на основни граници на конституционните и политически норми не трябва да остава без последици и санкции”.

Ден по-рано, в предаването “Панорама” по Би Ти Ви, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че според него Георги Първанов категорично е нарушил конституцията.

“Ако президентът ще си прави PR на политическия проект по този начин, да си излиза от институцията”, призова още Цветанов. И не опроверга водещия, че думите му намекват за импийчмънт (отстраняване - б.р.) на държавния глава.

Вицепремиерът допълни, че ГЕРБ са готови да отидат дори и на предсрочни избори.

Какво повелява конституцията

Чл. 32 от конституцията:

(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Борисов: Президентът иска война? Ще я получи

“Щом президентът Георги Първанов иска война, добре. Ще я получи. Но не е добре за държавата. Очаквах я след две години, но той избърза”, коментира вчера по телефона пред “Труд” премиерът Бойко Борисов.

Ето какво още каза министър-председателят по темата:

“Почтено ли е това - Дянков отива да му се извини, аз го накарах, а те му устроили съд и го записват... Честно ли е - няколко срещу един?! И Кирил Ананиев, бивш заместник финансов министър, сега съветник на президента - с неговия подпис са раздавани милиони от тройната коалиция - и именно той да пита за този един милион от бюджета на президента... Точно заради раздаваните от тях милиони сега се гънем и се чудим как да разплащаме техните дългове...

Предния ден почти смъмрих Дянков, опитах се да потуша скандала, макар че не си спомням аз да съм реагирал така, когато президентът говореше срещу правителството в “Шоуто на Слави” през цялото време...

Да, ГЕРБ ще поиска да се изясни нарушил ли е президентът конституцията. Защото, ако е записвал всички свои срещи, защо не е публикувал стенограмите на сайта си, както правим ние в Министерския съвет?

Много отдавна не чета текст повече от веднъж. Стенограмата я прочетох два пъти! Президентът не е прав - предизвиква конфликт, от който държавата в този момент няма нужда, който е вреден за държавата.”

Прессекретариатът на “Дондуков” 2: Държавният глава е учуден

Президентът държи на коректните отношения с институциите, поради което на председателя на парламента ще бъде изпратен и писмен, и звуков запис от срещата. Това се казва в официалното съобщение на прессекретариата на Георги Първанов, разпространено вчера.

“Президентът обаче смята за неразумно разширяването и включването в проблема на българския парламент”, подчертават от неговата администрация.

Оттам заявяват, “че е нормална административна практика на официални срещи на президента, на дискусии и заседания да се води стенограма”. В съобщението се казва още, че и в други случаи президентската администрация е публикувала стенограми от работата на институцията. (виж стр. 4)

“Проведеният с министър Симеон Дянков разговор не съдържа никаква поверителна или засягаща личността му информация. Президентът изразява учудване защо оповестяването на този разговор създава притеснения в ГЕРБ”, заявяват от “Дондуков” 2.

В защита на държавния глава вчера се включи и вицепрезидентът Ангел Марин. В предаването “Сеизмограф” по Би Ти Ви той коментира заплахата на ГЕРБ за импийчмънт на Георги Първанов.

“Знаят ли тези хора, които говорят за това, какво ще стане, ако бъде отстранен президентът? Няма да има избори, аз ще съм президент. Мен повече ли ме харесват”, попита Ангел Марин.

Разприте не са от вчера

Не за първи път между премиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов избухва война.

За последно двамата се “сдъвкаха” на 8 ноември м.г. Тогава Първанов използва неформална среща със студенти в УНСС, за да иронизира Борисов с думите“На път сме да осъдим бившия премиер Сергей Станишев за това, че някой някъде е преместил една папка, в която е описано колко пъти е разговарял депутатът Х с псевдобизнесмена Y. Ако това е национална сигурност, то аз нищо не разбирам от национална сигурност. Защо не се действа така бързо и радикално и по отношение на босовете на организираната престъпност”, попита Първанов. Борисов веднага свика пресконференция и отговори, че президентът покровителства престъпни министри и премиери и косвено си отмъщава за скандала с посланиците в Турция и САЩ, отстранени заради изборни нарушения.

През септември м.г. пък президентът остро разкритикува правителството на ГЕРБ в енергийна статия, публикувана на сайта на държавния глава. Първанов там казва, че министър-председателят Бойко Борисов е бил видимо неподготвен за срещата с руския си колега Владимир Путин. Според наблюдатели статията на Първанов бе отговор на телевизионно интервю на Борисов, в което той упреква президента, че предлага “възстановяване на ненужни, дебилни, паразитни институции, защото са близки на Станишев”.

“Атака” и ДСБ искаха първи импийчмънт

Първанов преживява втора заплаха за импийчмънт, след като ГЕРБ взеха властта. Първият път бе през ноември м.г. Тогава отстраняването на държавния глава поискаха с различни мотиви две политически сили, крепящи управлението - “Атака” и ДСБ.

От “Атака” удариха президента заради отказа му да отзове посланиците в Турция и САЩ. Провинението на двамата дипломати бе свързано с провеждането на парламентарните избори на територията на тези държави. Лидерът на “Атака” Волен Сидеров тогава каза, че Георги Първанов е нарушил чл. 98 от конституцията (б.р. - за правомощията на президента).

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък обяви, че ще поиска процедура по импийчмънт, ако излезе писмото от БСП с подписа на Първанов в качеството му на председател на партията с искане на помощ от Саддам Хюсеин по програмата “Петрол срещу храни”. Докладът на контраразузнаването за програмата бил един от изчезналите доклади от кабинета на Сергей Станишев.

Станишев: Министърът да си мери приказките!

“Първата антикризисна мярка би била смяната на министъра на финансите Симеон Дянков.”Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той заяви, че не вижда нищо укоримо в решението на президента Георги Първанов да публикува стенограмата от разговора си с финансист № 1.

Според него министърът трябвало “да си мери приказките и да внушава доверие, стабилност, спокойствие, а не постоянно да генерира скандали”.“Смешно ми е това правителство и тази власт да се жалва от публичност. Нали това беше основен призив на ГЕРБ?”, риторично попита Станишев. Той каза, че всеки ден оставане на министър Дянков е вреден за България, защото щял да докара хората до просешка тояга.

Костов: Да пусне всички разговори

“След като президентът Георги Първанов твърди, че записва всички свои разговори, нека да ги публикува.” Това заяви пред БГНЕС лидерът на ДСБ Иван Костов.

“Нека всички негови разговори да бъдат публикувани, включително и с Алексей Петров”, настоя Костов. Според него президентът е нарушил тежко конституцията, записвайки и публикувайки разговор без съгласието на български гражданин. “Това е недопустима манипулация с хората. Думите ми на възпитан човек са малко”, каза Костов.

Според него тежките думи и решение трябва да са на ГЕРБ - затова дали действията на Първанов трябва да останат ненаказани и забравени.

Адемов: Имат вина и двамата

“При всички положения вината е и на Първанов, и на Дянков.” Това заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов, цитиран от БГНЕС вчера.

Според него противопоставянето на институциите не е добър стил на комуникация, но “един такъв случай води до притеснение и като че ли започва позиционирането за следващите президентски избори”.

“Доколко президентът има политически проект ще стане ясно след около година и половина, но има и други с желание да бъдат с едни гърди по-напред в предстартовата ситуация преди изборите за държавен глава”, добави Хасан Адемов.

Юристите

Нормално е да има стенограма

Когато става въпрос за публична среща, тълкуването на ГЕРБ на чл. 32 от Конституцията звучи малко нелепо, защото има основен принцип, че колкото по-публична е една личност, едно място или мероприятие и поводът да бъде едно лице там, толкова възможността да бъде снимано, записвано и т. н. е по-голяма, коментира адвокат Михаил Екимджиев, който успешно защитава наши граждани в Европейския съд по правата на човека.

Двамата не се срещат да обсъждат здравословни и лични проблеми, а държавни дела. По начало правата на гражданите по конституция и по Конвенцията за правата на човека са правата на физическите лица, а не на хората-институции и на хората-длъжностни лица. Дянков не гостува в дома на Първанов, а в институцията президентство. И нормално е при официален повод за тази среща тя да бъде отразена дали със стенограма, или със стенограма плюс запис, каза Екимджиев.

Оповестяването на записа е недопустимо

Поначало в политиката, в дипломацията, в личните отношения, ако щете, съществува едно морално правило, че когато се водят преговори, никой няма право да бъде записван. Тук имаме противоконституционно действие на президента според чл. 32 на конституцията, смята юристът проф. Александър Джеров.

Запис на разговор между двама държавници може да бъде оповестен само когато има съгласие на страните, които са участвали. Другото е недопустимо във високата политика от гледище на морала, ако щете на възпитанието.

Публична дейност е, ако застана пред тв камера да дам интервю. Но ако седнем да водим по-специални преговори, това не може да бъде публикувано, смята проф. Джеров.

“Дондуков” 2 постъпи така и със служител на НСО

Публикуваните стенограми на сайта на президентството са 36. При подробен преглед обаче се вижда, че става дума за брифинги на държавния глава и обществени дискусии, отворени за медиите. Има две изключения. Първото е от 04.07.2007 г., когато на съвещанието при Първанов “по актуалното състояние и перспективите в развитието на НСО” е разпитан бившият служител на службата Николай Марков. Той е привикан заради твърденията му, че негови колеги са принуждавани да събират противозаконно информация за охраняваните от тях лица. Второто изключение е с вицепремиера Симеон Дянков.

Блогърите

Нещо ще се промени ли? Глупости!

Полина Димитрова пише в storyfilmpolly. wordpress.com:

Вчера изчетох стенограмата. Питам се какво следва от всичкото това. Нещо ще се промени ли? Животът ни ще стане ли по-добър? Институциите ще повишат ли авторитета си? Глупости! Първанов ще се скара ли с Борисов? Глупости! Първанов ще се издигне ли в очите ни? Или Дянков ще се издигне? Или и двамата ще се сринат. Глупости! Всички отдавна си имаме мнение по въпроса. Казал го е Бай Ганьо и Алеко Константинов ни го е завещал със смъртта си.

Друг е силният в държавата

Lubo boy пише в luben.blog.bg: Те това не се бе случвало от времето на Фердинанд.

Но епохите са различни, а и първо не може да се сравняват умствените възможности на Първанов с тези на Фердинанд (само някой да не си помисли от нечетене на история, че пернишкият герой е с предимство), което говори твърде лошо за бившето служителче на Световната банка.

А второ - има друг силен мъж начело на държавата, който е и де факто определящият фактор в държавата - бат" Бойко.

Скараха се заради ПРО

Djim Dim пише в apollon.blog.bg: Импийчмънт на агентурното ни минало не може да се осъществи, защото законите ни пазят агентурниците. Защо се скараха правителство и президент? Причината е много по-дълбока. Тя не е в ГМО, с които президентът се обрисува с консервативен образ на светец. Тя се крие във една скромна, но значима абревиатура, наречена ПРО.

Бойко да мисли план Б за министър

Фиро Пешев пише във firopeshev.blog.bg: Финансовият министър вече си създаде име на емоционален и лесно губещ равновесие индивид, склонен към необмислени бомбастични изявления пред представителите на пресата. Боя се, че това не се връзва изобщо с поста, който заема.

Преди време Васил Божков каза за министър Дянков:

“Просто един човек, който седи на куфарите и чака да замине пак в Америка.”

След днешното фиаско премиерът Борисов трябва да започне да мисли сериозно върху план Б за финансов министър. Този няма да изкара дълго.

Институционално (за)доволен

Николай Петров пише в politica.blog.bg: Визитата при президента заприлича на мъмрене на ученик. Премиерът направи смешен вицепремиера си, който отиде на крака да се извини за думи, които не е казал. Министърът си тръгва обиден - и изрешетан, както биха казали македонците за човек, направен на решето. А президентът е институционално (за)доволен.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1360843
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930